Зростання курсу євро по відношенню до долара змушує європейських металургів знижувати котирування

Зростання курсу євро по відношенню до долара змушує європейських металургів знижувати котирування

Курс долара по відношенню до основних світових валют, досягнувши максимального цього року значення в середині червня, останнім часом нестримно котиться вниз, впритул наблизившись до позначки $ 1,40 за 1 євро. Багато фахівців у зв`язку з цим заявляють, що американська влада фактично почали валютну війну проти решти світу, щоб за рахунок девальвації долара знизити гостроту своїх економічних проблем і зменшити зовнішній борг.
Однією з жертв цієї `валютної війни` стали європейські металурги. Останнім часом їм і так доводиться нелегко через слабкий попит на сталеву продукцію в регіоні, а подорожчання євро загрожує їм посиленням конкуренції з боку компаній з-за меж ЄС, деномінують свої ціни в доларах. Так, зокрема, білоруська арматура пропонується в країни Східної Європи, приблизно, по 440-450 євро за т DAF, а українські гарячекатані рулони котируються в тому ж регіоні по $ 620-630 (444-451 євро) за т DAF. Вартість української ж товстолистової сталі на рівні $ 700-720 за т CFR / DAF відповідає всього 501-515 євро за т, а холоднокатані рулони стоять у Східній Європі від $ 730 за т DAF (523 євро).
Всі ці котирування значно нижче, ніж у місцевих виробників. На ринку довгомірного прокату різниця не настільки велика, так як продукція європейських заводів різко подешевшала ще в другій половині вересня внаслідок глибокої депресії в регіональній будівельної галузі. У першу декаду жовтня середній рівень цін на арматуру становив близько 430 євро за т EXW у Європі і 450-470 євро за т EXW у Східній.
Проте ціни на плоский прокат, виставляються європейськими заводами, істотно вища за імпортні. Так, базові ціни на гарячекатані рулони виробництва східноєвропейських підприємств Arcelor Mittal і US Steel на жовтень становлять 560-580 євро за т EXW. Ці компанії визнають, що в листопаді їм доведеться знизити котирування, але поки що більш ніж про їх скорочення на 10-20 євро за т мова не йде. На півдні Європи, де частка імпортної продукції на ринку вище, ціни місцевих виробників ближче до імпортних. Так, деякі італійські компанії продають гарячекатані рулони по 490-510 євро за т EXW, вартість комерційної товстолистової сталі знаходиться в інтервалі 575-600 євро за т EXW, тоді як у Німеччині і в Східній Європі вона зазвичай перевищує 620 євро за т EXW, а холоднокатаних рулонів - 590-620 євро за т EXW.
Втім, попитом останнім часом практично не користується ні місцева продукція, ні імпортна. У ході досить інтенсивних закупівель в кінці серпня - початку вересня у дистриб`юторів утворилися значні запаси плоского прокату. У той же час, більшість європейських металургійних компаній у вересні збільшили обсяг виробництва, в результаті пропозиція зараз набагато перевершує попит. Покупці, очікуючи, що ціни надалі будуть знижуватися, вичікують, розраховуючи, що кожен тиждень відстрочки принесе їм виграш.
Між тим, як відзначають фахівці, реальне споживання сталевої продукції не так вже й мало. Зокрема, достатньо високий попит на гарячекатані рулони і толстолістовую сталь спостерігається в Німеччині. У зв`язку з цим можна припустити, що після використання більшої частини запасів у дистриб`юторів обсяг закупівель різко зросте, а ціни знову піднімуться. От тільки відбудеться це, судячи з усього, не раніше кінця листопада - початку грудня, коли покупці приступлять до укладання контрактів на перший квартал 2011 року.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8051