Ринок сталі в США в очікуванні нового спаду

Ринок сталі в США в очікуванні нового спаду

Частка США у світовій економіці, за різними оцінками, становить від 20 до 25%, тому не дивно, що від поточного положення в цій країні багато в чому залежить благополуччя і в багатьох інших державах, що експортують свою продукцію в Америку. Сьогодні США вже не є найбільшим імпортером сталі, але купують великі обсяги металу у вигляді машин, обладнання та споживчих товарів. Та й власне сам американський ринок сталі як і раніше в чималому ступені визначає рух цін на прокат в світовому масштабі.
До кінця вересня обстановка на цьому ринку виглядала більш-менш благополучною. Ціни на плоский прокат протягом усього минулого місяця були стабільними, а довгомірних продукція навіть зростала. Американські заводи пропонували арматуру більш ніж по $ 700 за метричну т EXW, а на спотовому ринку котирування на цю продукцію в кінці вересня становили близько $ 685-705 за т EXW. Причому, цього не завадило навіть зниження внутрішніх цін на металобрухт.
За даними американських джерел, причиною подорожчання довгомірного прокату у вересні було короткочасне збільшення попиту. В кінці літа дистриб`ютори і кінцеві споживачі в значній мірі вичерпали запаси арматури і дуже активно їх поповнювали. Крім того, саме на початку осені в країні намітилося невелике пожвавлення в будівельній галузі. Кількість нових проектів дещо зросла як в житловому секторі, так і в інфраструктурній сфері.
Однак до жовтня ситуація помітно змінилася на гірше. Торгові компанії, закупивши потрібну кількість матеріалу, пішли з ринку, а темпи зростання в будівельній галузі так і залишилися мінімальними. За даними Бюро трудової статистики США, у вересні рівень безробіття в цьому секторі становив 17,2% (майже вдвічі більше, ніж у цілому в економіці), що близько до найгірших показників за останні 14 років. Як вважають деякі аналітики, цього року попит на арматуру в країні буде на 2,5-3% меншим, ніж у минулому, і тільки в 2011 році ринок почне повільне зростання.
У зв`язку з цим зниження цін на металобрухт у жовтні має призвести і до здешевлення арматури. Зараз на ринку очікують, як поведе себе корпорація Nucor, найбільший виробник довгомірного прокату в США. За попередніми даними, вона повинна опустити ціни на листопад на $ 20 за коротку т ($ 22 за метричну т), очевидно, її прикладу послідують й інші постачальники. Втім, трейдери не виключають, що через низький попит ціни можуть впасти і на більш значну величину.
Однак у порівнянні з плоским прокатом американський ринок довгомірної продукції виглядає більш-менш благополучним. Досить сказати, що арматура будує в країні, приблизно, на 15% дорожче гарячекатаних рулонів. Попит на листову сталь у США, за оцінками аналітиків, практично не збільшився в порівнянні з літніми місяцями, тоді як металурги очікували нехай не дуже значного, але зростання. У результаті на ринку виник надлишок пропозиції.
На початку жовтня корпорація US Steel оголосила, що припиняє виплавку сталі на одній з доменних печей потужністю 2 млн. т на рік на заводі Hamilton в Канаді, раніше до аналогічних заходів вдалася Severstal North America на комбінаті Sparrows Point, виставленому в даний час на продаж. Але ці заходи запізнилися, до того ж, вони, швидше за все, недостатні для стабілізації ринку. Тому ціни на плоский прокат у США, мабуть, ще не досягли крайньої точки спаду. Багато споживачі відмовляються від покупок, очікуючи, що в майбутньому сталева продукція продовжить дешевшати.
На початку жовтня американські компанії пропонували гарячекатані рулони по $ 595-615 за т EXW, але, згідно з повідомленнями трейдерів, на спотовому ринку цю продукцію можна було придбати по $ 580 за т з металобази і навіть менше. Рівень попиту характеризується як вкрай низький. Депресія в американській економіці найбільше позначається саме на таких металомістких галузях як автомобілебудування, машинобудування, виробництво побутової техніки. За словами коментаторів, криза призвела до обвалу споживчого ринку. Безробіття вже більше року застигла на позначці 9,5-9,6%, опитування споживачів показують переважання песимістичних очікувань, правляча президентська адміністрація не користується громадським довірою. У цій ситуації люди різко скоротили обсяги покупок товарів тривалого користування, а компанії відмовляються від придбання нових машин і устаткування. Поки американські фахівці навіть не можуть сказати, коли тут почнуться хоч якісь зміни на краще. У відношенні плоского прокату нова хвиля закупівель очікується лише в грудні, коли трейдери і кінцеві споживачі почнуть укладати контракти на 2011 рік.
Низький курс долара, який навмисно підтримується Федеральною резервною системою США, перешкоджає імпорту, але стимулює експорт. Приплив сталевої продукції в США з-за меж зони НАФТА в останні тижні убожіє. Турецька арматура внаслідок підвищення курсу ліри по відношенню до долара вже практично не має переваги перед місцевою, а на ринку плоского прокату тільки мексиканські компанії можуть конкурувати з американськими постачальниками гарячекатаних рулонів.
Зате останнім часом сталева продукція з Північної Америки починає з`являтися на європейському ринку. Зокрема, повідомлялося про постачання гарячекатаних рулонів з канадського підприємства Algoma Steel, що належить індійській Essar Steel. Ціни, при цьому, становили близько $ 690-720 за т CFR, що при нинішньому курсі євро не так вже і дорого для європейських покупців.
Навряд чи американська сталь складе в доступному для огляду майбутньому конкуренцію постачальникам з СНД на якому-небудь іншому ринку, крім західноєвропейського. Проте це, швидше за все, відбудеться з тієї причини, що й на інших регіональних ринках плоский прокат йде на зниження.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8035