Головна мета вдосконалення дозвільної системи - створення привабливих умов для інвестора

Головна мета вдосконалення дозвільної системи - створення привабливих умов для інвестора

Про це на брифінгу під час проведення прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів України повідомив заступник міністра Ігор Соколов.

Заступник Міністра зазначив, що Мінрегіонбуд всебічно сприяє вчасному проведенню всіх планових заходів, спрямованих на забезпечення житлом інвалідів І групи Великої Вітчизняної війни. Сформована на сьогодні черга громадян відповідної категорії нараховує 648 осіб. На виконання цього завдання вже виділено 140,4 млн. грн, що дозволило закупити 214 квартир у різних регіонах України. Наразі триває процедура тендерів, а робота має бути завершена до кінця листопада цього року.

За словами заступника Міністра, продовжуються активні консультації з фахівцями банківської справи щодо механізмів відновлення кредитування у будівельному секторі. Для цього разом із представниками органів виконавчої влади в регіонах визначено 325 об’єктів для першочергового кредитування. Питання процентної ставки залишається найбільш гострим, але вже можна говорити про позитивні зрушення. Так, Ігор Соколов зауважив, що обсяги залучення кредитних ресурсів зросли з 5 % у минулому році до 17 % у поточному. При цьому Ощадний банк кредитує окремих забудовників під 19,5 % річних і готовий шукати компроміс для подальшого зниження ставки.

Заступник Міністра назвав оптимістичним початок реалізації Програми забезпечення громадян доступним житлом. На цей час в регіонах зарезервовано під будівництво такого житла 590 земельних ділянок загальною площею 2172,3 га. Запроваджено виділення земельних ділянок під такі проекти без проведення аукціонів.

Значного прогресу, на переконання Ігора Соколова, Мінрегіонбуд досяг в ході роботи із удосконалення дозвільної системи. `Ми суттєво скоротили кількість самих процедур, але одночасно провели процедуру категоризації об’єктів. Середня цифра проходження дозвільних процедур скорочена з 450 днів і найближчим часом буде доведена до запропонованих Президентом України 60 днів. Рішуче змінено алгоритм роботи з інвестором, який раніше після заяви про намір інвестувати кошти мусив відкрити близько 90 дверей чиновників. Переконаний, що наші ініціативи сприятимуть і корекції вартості будівельних робіт вбік зменшення завдяки позбавленню будівельників і замовників від додаткових витрат та вимушених затримок в роботі` – зазначив Ігор Соколов.

На важливості впроваджуваних змін у сфері дерегуляції та спрощення дозвільної системи наголосив начальник Державної архітектурно-будівельної інспекції Олександр Бондаренко. За його словами, принциповими стали рішення про перехід до декларативного принципу та принципу мовчазної згоди у будівництві, про зміщення акценту на відповідальність безпосередніх виконавців будівельних робіт.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Ідентифікатор: 8037