Купівельна активність на ринку заготовок впала до нуля

Купівельна активність на ринку заготовок впала до нуля

Виробники заготовок в країнах СНД в першій половині вересня змогли підняти ціни на свою продукцію до $ 560-570 за т FOB завдяки збільшенню попиту з боку Туреччини, Ірану, країн Близького Сходу і Південно-Східної Азії. Однак за все хороше, як то кажуть, доводиться розплачуватися. У кінці минулого місяця ціни і обсяги продажів стали знижуватися, а на початку жовтня ринок повністю завмер. Відсутність очікуваного підйому в секторі довгомірного прокату паралізувало заготовки. У останній тиждень, за даними трейдерів, нових угод практично не укладалася.
Експортери з СНД пропонують напівфабрикати з поставкою в листопаді по $ 520-540 за т FOB, проте попиту на цю продукцію практично немає. Останні контракти передбачали ціни близько $ 515-530 за т FOB, але зараз споживачі вимагають зменшити котирування до $ 500-510 за т FOB, що не влаштовує вже виробників. При поставках до Ірану, де внутрішні ціни на арматури в кінці вересня пішли вниз, вартість заготовок скоротилася до $ 540-550 за т FOB, але продажу невеликі через проблеми з оплатою, а також низьку зацікавленість покупців, які накопичили за останній час значні запаси.
Крайню пасивність виявляє і Східноазіатський ринок. В`єтнамські компанії, активно купували напівфабрикати в кінці серпня, до жовтня повністю втратили інтерес до нових закупівель. Попит на довгомірний прокат у країні, як і на Близькому Сході, виявився менше очікуваного, так що наявних запасів заготовок вистачить, щонайменше, до листопада. Російські постачальники пропонують напівфабрикати по $ 555-565 за т CFR, ціни на продукцію з Японії, Тайваню і Малайзії можуть досягати $ 575 за т CFR, але ці котирування, здебільшого, мають віртуальний характер. При цьому, схожі процеси спостерігаються і в інших країнах Південно-Східної Азії. Очевидно, найближчим часом попит на заготовки у всьому регіоні буде мінімальним.
Поки експортери напівфабрикатів, знизивши ціни у другій половині вересня на $ 25-30 за т, не йдуть на подальші поступки. Деякі компанії скоротили випуск продукції або ширше використовують заготовки для власного виробництва готового прокату. І ця політика, дійсно, виглядає цілком обгрунтованою. Нинішнє відсутність попиту на напівфабрикати пояснюється, головним чином, наявністю у споживачів надлишкових резервів. Однак, яким би низьким не було б споживання довгомірного прокату в Південно-Східній Азії і на Близькому Сході, місцеві прокатні компанії продовжують роботу. Взагалі, виходячи з останніх тенденцій розвитку металургійної галузі в цих регіонах, імпортні заготівлі там будуть користуватися набагато більш високим попитом, ніж імпортна арматура. Зокрема, Туреччина в цьому році, різко зменшивши експорт готового довгомірного прокату в країни Близького Сходу і Північної Африки, одночасно збільшила поставки напівфабрикатів. За перші вісім місяців 2010 року їх обсяг досяг 2,25 млн. т, на 77% більше, ніж за той же період попереднього року. Так що, вже в другій половині жовтня, максимум, на початку листопада споживачі заготовок повинні повернутися на ринок.
Правда, ціни на напівфабрикати будуть, безумовно, перебувати під впливом металобрухту і готового прокату. Попит на брухт у Туреччині та Південно-Східної Азії останнім часом також скоротився до мінімуму, але котирування сповзають вниз дуже повільно, ніякого обвалу не спостерігається і не передбачається. Більш того, на думку трейдерів, вже в кінці жовтня турецькі міні-заводи повинні приступити до поповнення запасів сировини. Ситуація на ринках арматури на Близькому Сході та країнах АСЕАН більш складна, проте постачальники сподіваються, що поступове зниження запасів все ж змусить споживачів і трейдерів розширити закупівлі в кінці жовтня або листопаді.
Швидше за все, заготовки в найближчі кілька тижнів не зможуть повернутися на рівень першої половини вересня. Але, принаймні, спад їм, безумовно, не загрожує.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8030