Володимир Яцуба: Повноцінний розвиток регіонів країни потребує постійного діалогу з владою і бізнес-середовищем держав, які межують з Україною

Володимир Яцуба: Повноцінний розвиток регіонів країни потребує постійного діалогу з владою і бізнес-середовищем держав, які межують з Україною

Міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба взяв участь у роботі Х Міжнародного економічного форуму `Транскордонне співробітництво. Погляд у майбутнє`, що проходить у м. Трускавець Львівської області.

Наголошуючи на важливості налагодження постійної співпраці прикордонних областей, Міністр підкреслив, що економіка цих регіонів вже майже на третину пов’язана з економікою країн, з якими вони мають спільні кордони. Із врахуванням цього факту, Україна прагне системно розбудовувати регіональну політику по відношенню до розвитку цих територій.

Володимир Яцуба нагадав, що з трьома із чотирьох західних прикордонних регіонів України (Львівською, Волинською та Івано-Франківською областями) Урядом укладені угоди щодо регіонального розвитку, а найближчим часом буде завершено підготовку Угоди і з Чернівецькою областю.

`Основні спільні пріоритети Уряду і місцевої влади, на яких зосереджується увага – це розширення інфраструктурних та логістичних можливостей цих територій – а відповідно їх транзитних можливостей, сприятливих умов для розвитку бізнес-середовища, доступу до унікального рекреаційного та туристичного потенціалу, екологічних переваг` – зауважив очільник Мінрегіонбуду.

Також, на покращення умов перетину кордону, удосконалення і пришвидшення митних і прикордонних процедур, розбудову відповідної інфраструктури, яка має поліпшити захист навколишнього середовища в пунктах перетину, націлено і переважну більшість спільних проектів регіонів-сусідів по спільному кордону в рамках транскордонної співпраці за Програмами ЄС `Польща – Білорусь – Україна`. Міністр підкреслив, що Уряд країни готовий брати участь у їх співфінансуванні.

Важливою роботою, що здійснюється Міністерством з польськими колегами в рамках спільної Комісії з питань просторового планування є відновлення, починаючи з минулого року, розроблення спільного територіального містобудівного проекту розвитку транскордонного регіону Україна – Польща. Володимир Яцуба висловив впевненість, що це дасть можливість реалізувати спільне бачення розвитку інфраструктури спільної ділянки українсько-польського кордону, а відтак – поліпшити умови інвестиційної діяльності для обох сторін.

Таку ж роботу Міністерство здійснює в поточному році щодо розроблення спільного проекту містобудівного розвитку транскордонних регіонів Україна – Угорщина, Україна – Молдова. В рамках цієї роботи буде завершено аналіз сучасного стану цих двох транскордонних регіонів, сформовані основні напрямки їх подальшого розвитку та визначені містобудівні заходи, що його супроводжуватимуть.

`Ми повністю підтримуємо пропозицію польських колег щодо необхідності централізованого залучення коштів ЄС для фінансування проектів містобудівного розвитку транскордонних регіонів, що визначені у планувальних документах сторін. Безперечно, актуальність цих заходів суттєво зростає із врахуванням необхідності підготовки до Євро – 2012`, – зауважив Володимир Яцуба.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Ідентифікатор: 8025