Контрасти світового ринку сталі

Контрасти світового ринку сталі

Згідно з прогнозом WSA, споживання сталі в Китаї та Індії в 2011 році буде більш ніж на третину перевищувати рівень 2007 року, а в іншому світі залишиться нижчою, ніж до кризи

Напередодні своєї щорічної конференції, яка зараз проходить в Токіо, World Steel Association (WSA) оприлюднила свій короткостроковий прогноз (Short Range Outlook) видимого (apparent) споживання сталі у світі на 2010-2011 роки. За оцінками експертів організації, в поточному році обсяг закупівель сталевої продукції складе 1272,2 млн. т, що на 13,1% більше, ніж у минулому, а в 2011 році додасть ще 5,3% до 1339,7 млн. т. Таким чином, вже в 2010 році обсяг глобального споживання сталі перевищить рекордний рівень 2007 року (1222 млн. т).
Раніше фахівці WSA припускали, що показник поточного року складе не більше 1237 млн. т, але переглянули свій прогноз у велику сторону, пояснивши це більш швидким виходом з кризи ряду розвитку і нових ринкових країн, а також кращими, ніж очікувалося, результатами в Євросоюзі, НАФТА та СНД. Якщо врахувати, що свій попередній прогноз WSA робила в квітні, в розпал грецької фінансової кризи, коли деякі експерти не виключали цього фінансового обвалу ще в декількох країнах ЄС, поява більш оптимістичних настроїв восени цілком зрозуміло. Звичайно, економічну ситуацію зараз не назвеш благополучної, однак могло бути й гірше.
За даними WSA, споживання сталі в промислово розвинених країнах у 2010 році зросте на 23,2%, а в наступному додасть ще 4,6%, але загальний результат 2011 року всі одно буде на 14,3% або більш ніж на 60 млн. т гірше, ніж у минулому році. Обсяг внутрішніх ринків ЄС, США і Японії наступного року становитиме лише близько 75-80% від показника докризового 2007 року. Як вважають експерти WSA, пройде ще не один рік, перш ніж західні країни за рівнем споживання перевищать 2007 рік. Дещо раніше британська консалтингова компанія MEPS, що оцінює обсяги виплавки сталі в різних регіонах, пророкувала, що і в 2014 році в Європі буде вироблено на 2,9% металу менше, ніж сімома роками раніше, в зоні НАФТА - на 1,5%, а в Японії - на 5,9%.
Зростання споживання і, відповідно, виробництва сталі в західних країнах у поточному році - це, перш за все, результат державних програм стимулювання економіки. Уряди низки держав намагалися боротися з кризою і її наслідками, закачуючи гроші у фінансову систему і (як правило, у меншій мірі) в реальний сектор. Однак нині ці програми, здебільшого, згорнуті, причому, їх відновлення малоймовірне через вичерпання фінансових ресурсів і повсюдного наростання дефіциту бюджету. Саме тому, як вважають у WSA, темпи зростання західних ринків стали в 2011 році різко знизяться. Незважаючи на дію стабілізаційних програм ні споживчий ринок, ні ринки інвестиційних товарів не відновилися до попереднього рівня і, очевидно, не зроблять цього в доступному для огляду майбутньому.
Для Японії фахівці WSA взагалі пророкують на 2011 рік скорочення споживання сталі на 1,4%. На їхню думку, основною причиною цього спаду буде погіршення зовнішньоекономічної кон`юнктури через високий курс ієни. У середині вересня 2010 ієна досягла максимального значення відносно долара за 15 років, та й зараз залишається досить дорогим. У свою чергу, це знижує конкурентоздатність японських товарів на зовнішніх ринках. Будівельна ж галузь країни і в 2011 році буде перебувати в глибокій депресії.
Не дуже оптимістичними можна назвати і прогнози WSA щодо країн СНД. У 2011 році споживання сталі в цьому регіоні має всього лише на 0,7% перевищити показники 2008 року і більш ніж на 10% поступатися докризового 2007-му. До речі, MEPS також припускає, що в 2014 році в СНД буде виплавлено на 4,5% менше сталі, ніж у 2007-му. Найбільші втрати, судячи з усього, понесе України, чия металургійна галузь цілком залежить від експорту.
Основна проблема українських виробників сталі полягає в тому, що в країнах Близького Сходу, Північної Африки і Південно-Східної Азії - на їх найбільших ринках збуту за межами СНД власні обсяги виплавки сталі збільшуються ще швидше, ніж обсяги її споживання. Так, експерти WSA вважають, що в 2010 році в регіоні Близький Схід - Північна Африка (MENA) буде використано лише на 5,9% більше сталі, ніж у минулому, а в 2011-тому темпи зростання знизяться до 5,3%. Таким чином, в 2011 році споживання буде, приблизно, на 17% більше, ніж у 2007-му. Туреччина, ще один важливий ринок збуту для українських експортерів напівфабрикатів та плоского прокату, в майбутньому році лише повернеться на рівень 2007 року. Між тим, як у Туреччині, так і в ряді близькосхідних країн зростає виробництво сталевої продукції, а в таких країнах як Іран, Саудівська Аравія, ОАЕ, Оман, Єгипет, в останні місяці стартували нові проекти в металургійній галузі.
У вельми значною мірою буде збільшуватися споживання і виробництво сталі в таких азіатських країнах як Корея і В`єтнам, але в цілому регіон буде перебувати під впливом `важковаговиків` - Китаю, Японії та Індії. Для Китаю фахівці WSA пророкують різке уповільнення темпів зростання споживання сталевої продукції - від 24,8% у 2009 році до 3,5% у 2011-тому. Перш за все, це пов`язується із заходами китайського уряду щодо `охолодженню` перегрітої національної економіки - обмеженнями в будівельному секторі, боротьбою за підвищення енергоефективності (у тому числі - за допомогою закриття найбільш енергоємних промислових підприємств), скорочення припливу кредитних коштів у реальний сектор. Крім того, в кінці поточного року завершиться дія дворічної програми стимулювання національної економіки.
Правда, прогнозування такого різкого гальмування в Китаї все-таки викликає деякі сумніви. Навряд чи китайський уряд в доступному для огляду майбутньому відмовиться від своєї антикризової політики, яка передбачає переорієнтацію ряду галузей із зовнішнього ринку на внутрішній. Принаймні, поки західні споживчі ринки залишаються в депресивному стані, роботу `майстерні світу` повинні підтримувати самі китайці, інакше влада тут же зіткнуться із закриттям підприємств та зростанням соціальної напруженості. Тому не виключено, що навіть у разі падіння темпів зростання в китайському будівельному секторі споживання сталі в Китаї в 2011 році додасть не 20 млн. т, як вважають експерти WSA, а 40-50 млн. т.
Зате фахівці World Steel Association дуже оптимістично налаштовані щодо Індії. На їхню думку, в 2010 році зростання споживання сталевої продукції в країні становитиме 8,2%, а в 2011 році прискориться до 13,6%. У майбутньому році Індія використовує 68 млн. т сталі (на 32% більше, ніж у 2007-му) і стане за цим показником третьою країною світу, поступаючись лише Китаю та США. При цьому, мабуть, індійським компаніям доведеться розширити імпорт сталі, оскільки внутрішнє виробництво росте все-таки не так швидко. У металургійній галузі країни, щоправда, анонсовано кілька великих проектів, але, як правило, їх завершення намічене на 2013-2015 роки.
Нарешті, більш серйозним гравцем на світовому ринку сталі повинна стати Бразилія. За прогнозом WSA, обсяг споживання сталі в цій країні (так само як і в усьому регіоні Південної та Центральної Америки в цілому) повинен перевищити показники 2007 року лише в майбутньому році, але темпи його зростання будуть досить високими. При цьому, в Бразилії швидко збільшується власне виробництво сталі. Судячи з кількості та масштабами анонсованих у країні металургійних проектів, у другій половині 10-х років ця країна може вийти на п`яте місце в рейтингу світових виробників сталі після Китаю, Японії, США та Індії.
Безумовно, цифри, наведені WSA і MEPS, швидше за все, будуть розходитися з реальністю. Проте, мабуть, експерти абсолютно точно вказали основну тенденцію світового ринку сталі. У той час, коли більше за інших постраждали від кризи країни та регіони знаходяться в стані стагнації, їх більш благополучні конкуренти різко рвонули вперед.


Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8024