Реєстрація договору оренди в БТІ зажене ринок `у тінь`: думка

Нові вимогу щодо реєстрації договорів оренди житла в БТІ поведуть ринок в тінь. Але на вартість оренди ні як не вплине. Таку думку висловив кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ директор АН `Бест Реалті` Ярослав Часов.


Рієлтор пояснив, що для того щоб запевнити договір оренди у нотаріуса потрібна довідка-характеристика з БТІ. Інакше нотаріус не має права укладати договір оренди. А замовлення довідки характеристики в БТІ робиться мінімум 2 тижні і після виходу техніка на будинок.


`Ринок оренди дуже динамічний. Ніхто, жоден клієнт, не буде чекати можливості укладення договору про оренду протягом 2 тижнів і більше. Вимога реєструвати договори в БТІ суперечить здоровому глузду, і тому не буде виконуватися`, - вважає Я. Годин.


За його словами, зараз 60% ринку житлової оренди знаходиться в тіні. А працюють легально - це СПД, вони платять єдиний податок і все. Більше вони платити не будуть.


На даний момент Цивільний кодекс не вимагає нотаріального посвідчення договору оренди, якщо договір укладається на строк до 3 років. Хоча з іншого боку, якщо орендодавець фізична особа, то цей закон вимагає нотаріального договору оренди, але ніхто цього не робить.


Нагадаємо, що з 1 жовтня набувають чинності зміни в законі `Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обмежень`, які зобов`язують реєструвати договори з оренди житла в БТІ. Про це ж йдеться у наказі Мін`юсту N1692 / 5 від 29.07.2010, яким було внесено зміни до наказу від 7.03.2002 N 7 / 5 і змінена редакція Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7990