Європейські металурги планували на жовтень підвищення цін, але тепер більш імовірним виглядає спад

Європейські металурги планували на жовтень підвищення цін, але тепер більш імовірним виглядає спад

Обстановка на європейському ринку плоского прокату в вересні, мабуть, більше базувалася на припущеннях, ніж на реальному співвідношенні попиту та пропозиції. Провідні металургійні компанії регіону збільшили вересневі котирування на 20-30 євро за т в порівнянні з серпнем і планували аналогічне підвищення в четвертому кварталі. При цьому, такі несприятливі фактори як низький попит на сталеву продукцію, небезпека рецесії в економіці багатьох країн регіону і конкуренція з більш дешевим імпортом, здавалося б, не бралися до уваги.
Безумовно, в діях європейських металургів була своя логіка. Перш за все, у вересні продажі сталевої продукції в країнах Євросоюзу, дійсно зросли завдяки тому, що дистриб`ютори приступили до поповнення витрачених за літо запасів. Різке скорочення обсягів виробництва в липні-серпні (хоча воно, здебільшого, торкнулося довгомірний прокат) дозволило прибрати з ринку надлишки продукції. Нарешті, більшість європейських споживачів і трейдерів воліли купувати прокат у місцевих компаній завдяки більш гнучким умовам поставки.
У другій половині вересня відпускні ціни на гарячекатані рулони варіювали від 520-540 євро за т EXW на півдні Європи до 560-580 євро за т на північно-заході, а також на східноєвропейських підприємствах Arcelor Mittal і US Steel. У жовтні деякі виробники розраховували довести котирування до 600 євро за т EXW і більше. Однак зараз імовірність такого розвитку подій представляється мінімальною. На думку багатьох європейських аналітиків, на початку четвертого кварталу ціни на плоский прокат в регіоні, швидше, навпаки, знизяться на 20-30 євро за т.
Мабуть, основна причина слабкості європейського ринку полягає в недостатньому попиті. Ні споживачі, ні трейдери не очікують у найближчі місяці помітного пожвавлення регіональної економіки і тому не збираються вкладати кошти в запаси. При цьому, багато учасників ринку очікують зниження цін на сталеву продукцію, так що в цій ситуації накопичення резервів виглядає взагалі безглуздим.
Курс євро, на початку вересня становив $ 1,26-1,28, до кінця місяця перевищив $ 1,34. Це призвело до збільшення розриву між вартістю імпортного та місцевої продукції. Українські експортери пропонують гарячекатані рулони в країни Східної і Південно-Східної Європи по $ 620-640 (461-476) євро за т CFR / DAF, а постачальники з інших країн - максимум, по 500-525 євро за т CFR. Імпортна товстолистова сталь, у першій половині вересня доходить до 550 євро за т CFR, тепер подешевшала до 520-530 євро за т CFR. Деякі італійські компанії, раніше продавали товстий лист по 580-600 євро за т EXW, зменшили жовтневі котирування до 560-570 євро за т EXW.
Мабуть, те ж саме чекає і гарячекатані рулони. Ряд виробників на півночі Європи вже зменшили вартість своєї продукції на 20-25 євро за т. На початку другої половини вересня ринкові котирування на гарячий прокат в ЄС становили, приблизно, 550-570 євро за т з доставкою, але на жовтень покупці будуть намагатися знизити ціни до 550 євро за т і менше.
Але найголовніше, на ринку змінилися очікування. Якщо раніше аналітики в цілому підтримували прагнення металургійних компаній підняти ціни в четвертому кварталі, то тепер більшість фахівців налаштовані песимістично. Котирування на плоский прокат вже знижуються на Близькому Сході, не помітно зростання цін у Східній Азії і США. Схоже, світовий ринок листової сталі, дійсно, вступає в смугу спаду.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7983