Будівельні ліцензії хочуть зробити безстроковими

Перша ліцензія на здійснення будівельної діяльності буде видаватися на 5 років замість нинішніх 3-х, після чого за умови чіткого дотримання ліцензіатом вимог, вона продовжуватися безстроково. Крім того, сам термін отримання ліцензії зменшиться з 27 до 10 днів. Такі зміни чекають будівельників після прийняття розробленого Держкомпідприємництва проекту урядової постанови `Про затвердження Порядку ліцензування господарської діяльності у будівництві`.


Як повідомляє прес-служба Держкомпідприємництва, документ уже пройшов погодження з відповідними міністерствами і відомствами і після правового висновку Мін`юсту буде переданий на розгляд уряду. Постанова передбачає введення прозорої, повної і чіткої регламентації процедури ліцензування у сфері будівництва.


Документом також пропонується ліквідувати постійно діючий консультативно-дорадчий орган, утворений Державною архітектурно-будівельною інспекцією - Ліцензійної комісії. Поки що ці дві структури беруть участь у розгляді документів підприємців, поданих на отримання ліцензії, що істотно ускладнює і затягує процедуру. Після скорочення Ліцензійної комісії документи розглядати тільки орган ліцензування - Держархбудінспекція. Таким чином, буде знятий ще один бар`єр для отримання ліцензії та скорочення термінів для її видачі.


Окремі норми постанови уряду особлива увага приділяється в частині захисту прав підприємця. Встановлено вимоги щодо обов`язковості запрошення ліцензіата або його уповноваженого представника на розгляд питань щодо анулювання ліцензії, призупинення її дії, винесення рішення про усунення порушень, пов`язаних з дотриманням ліцензійних умов.


Нагадаємо, голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський провів ряд зустрічей з представниками будівельної галузі, де були окреслені найбільш нагальні проблеми. Підсумком спільної роботи Держкомпідприємництва, галузевих організацій, інших представників ринку став згаданий проект постанови, яким процедуру ліцензування в будівельній галузі зробили більш прозорою і простою для бізнесу.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7982