Віктор Тихонов закликав регіони брати активну участь у реалізації програм підтримки індивідуального житлового будівництва в селі

Віктор Тихонов закликав регіони брати активну участь у реалізації програм підтримки індивідуального житлового будівництва в селі

Віце-прем’єр-міністр України Віктор Тихонов жорстко розкритикував хід виконання регіональних програм підтримки індивідуального житлового будівництва на селі `Власний дім`. Під головуванням урядовця сьогодні відбулося засідання Міжвідомчої координаційної комісії з питань підтримки індивідуального житлового будівництва на селі.

Віце-прем’єр-міністр висловив стурбованість з приводу того, що до цього часу не розпочато фінансування бюджетної програми `Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників`, на яку державним бюджетом поточного року передбачено 40 млн. грн. з спеціального фонду (кошти, які надходять від повернення кредитів). `Станом на перше вересня цього року сільські забудовники не отримали 18 мільйонів гривень. Ці кошти знаходяться в державному казначействі, а це сотні недобудованих житлових будинків та тисячі садиб`, - наголосив Віктор Тихонов.

Неприйнятною навіть в умовах дефіциту бюджетних коштів назвав Віце-прем’єр-міністр пасивну позицію окремих областей щодо фінансування регіональних програм `Власний дім`.

`При загальному збільшенні у першому півріччі поточного року в цілому по державі коштів місцевих бюджетів, які спрямовуються на виконання регіональних програм, Житомирська та Кіровоградська облдержадміністрації не направили на реалізацію цієї програми жодної гривні, а Дніпропетровська, Харківська, Черкаська – фінансують програму в десятки разів менше у порівнянні з їх сусідами – Запорізькою, Луганською та Полтавською областями`, - констатував Віктор Тихонов. Він також звернув увагу членів Комісії на необхідності удосконалення нормативно-правової бази для широкого впровадження регіональних програм `Власний дім`. Урядовець запропонував створити постійно діючу робочу групу, яка разом із центральними та місцевими органами виконавчої влади відпрацює пропозиції щодо покращення кредитно-фінансової роботи з індивідуальними сільськими забудовниками та спорудження житла за сучасними проектними рішеннями.

За результатами засідання, Міжвідомча координаційна комісія з питань підтримки індивідуального житлового будівництва на селі доручила Мінагрополітики, Мінфіну і Держказначейству здійснити щомісячно, починаючи з вересня поточного року, фінансування спеціального фонду держбюджету за програмою `Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників` в обсягах фактично повернутих кредитних коштів, що надійшли в Держказначейство. Також доручено Мінагрополітики, Мінфіну, Мінрегіонбуду передбачити в проекті Державного бюджету на 2011 рік 120 млн. грн. , у тому числі 70 млн. грн. за рахунок загального і 50 млн. грн. спеціального фондів за бюджетною програмою `Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників`. Раді Міністрів АР Крим та обласним державним адміністраціям Міжвідомча комісія рекомендувала покращити фінансування регіональних програм `Власний дім` за рахунок місцевих бюджетів всіх рівнів та інших джерел фінансування.



Довідково:

Регіональні програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі `Власний дім` розроблені на виконання Указу Президента України `Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі` від 27.03.1998 року №222. Програмами передбачено надання забудовникам довгострокових пільгових кредитів (під три відсотки річних, а багатодітним сім’ям, що мають трьох і більше неповнолітніх дітей – безвідсотково) через створені у кожному регіоні фонди підтримки індивідуального житлового будівництва на селі.

Реалізація регіональних програм здійснюється на умовах спів фінансування за рахунок коштів державного бюджету (бюджетна програма `Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників`, за якою головним розпорядником коштів визначено Мінагрополітики), місцевих бюджетів всіх рівнів та інших джерел фінансування.

За період з 1998 року по цей час більше 64 тис. сімей, що мешкають у сільській місцевості, отримали пільгові кредити на суму 702 млн. грн. (404 млн. грн. – з державного бюджету, 298 млн. грн. – з місцевих бюджетів). Це дало змогу ввести в експлуатацію 1167 тис. кв. м житла.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 7967