Темпи будівництва в столиці падають, але міська влада обіцяє багато житла

Редакція не раз писала про те, як повинна змінитися столиця за новим Генпланом. Нещодавно Київрада затвердила Концепцію стратегічного розвитку міста до 2025 р., цифри якої багатьом нічого не говорять. Але якщо проаналізувати, скажімо, житлове будівництво, то виходить, що автори такого серйозного документа просто блефують.


Згідно з документом, до 2025 р., тобто за 15 років, планується побудувати близько 38,5 млн кв. м житла. Виходить понад 2,5 млн `квадратів` у рік. Такими стахановськими темпами Київ не забудовувався навіть у більш стабільні економічні часи. `Нова` поцікавилася у фахівців, чи реально втілити задумане в життя.


- Нереально, для цього потрібен ще один `Київміськбуд`, - вважає Володимир Гусєв, екс-мер Києва, будівельник за фахом. - Але вони (столична влада. - Авт.) Не можуть створити ще один главк. Потужностей не вистачає, та й часу знадобиться років п`ять. Потрібні нові заводи з виробництва залізобетону, столярки та іншого. Оголошено подібних цифр - просто безвідповідальність.


За словами Володимира Олексійовича, при його мерства (1968-1979 рр..) Обсяг житлового будівництва в Києві досяг свого піку - 1,6 млн кв. м на рік.


- Абсолютно нереальні цифри (38,5 млн кв. М до 2025 р. - Авт.), - Скептічен та Іван Салій, екс-мер столиці, радник міністра Мінрегіонбуду та мера Києва на громадських засадах. - Ухвалення цього документа було недоцільним, і я про це неодноразово говорив на засіданнях та громадських слуханнях. Півтора мільйона квадратних метрів житла зводили в столиці в 2008 році і років 15-20 тому. А зараз будують в два рази менше. У цьому році буде десь 600-700 тисяч квадратних метрів.


Трохи статистики від пана Салія. У цьому році в порівнянні з 2008-м обсяги житлового будівництва в Україні впали на 20%. У Києві минулого року падіння склало 63 %(!), а в цьому очікується ще на 18%.


- Сьогодні в Києві нові житлові будинки практично не закладаються, - продовжує Іван Миколайович. - Тоді які підстави що-небудь отримати навіть у наступному році? І це за умови, що зводяться ще й об`єкти під Євро-2012. Вважаю, що розроблена мало кому потрібна концепція, чисто формально, щоб списати гроші.

Віктор ЦВІЛІХОВСКІЙ
http://novaya.com.ua/
Ідентифікатор: 7963