На світовому ринку товарного чавуну в жовтні може статися спад цін

Ринок товарного чавуну в останні місяці не відрізняється високою активністю. Споживання цього матеріалу залишається низьким на всіх основних ринках, а виробникам доводиться скорочувати обсяги випуску. При цьому, незважаючи на те, що найбільший російський експортер чавуну `Тулачермет` у серпні-вересні працював не більше ніж на 50% від планової потужності, а на бразильських підприємствах рівень завантаження в першій половині вересня складав лише трохи більше 30%, дефіцит пропозиції на ринку немає. Навпаки, завдяки активним закупівель в серпні багато споживачів, перш за все, в США і Східній Азії створили запаси до листопада.
У першій половині вересня російські і українські постачальники чавуну зробили спробу підйому цін на свою продукцію, але низький попит не дозволили їм вирішити це завдання. Очікуваного збільшення продажів в країни Євросоюзу і Туреччину не сталося, більше того, покупці поки не виявляють особливого інтересу і до наявних пропозицій. У середині місяця українські компанії пропонували чавун європейським покупцям по $ 440-460 за т FOB, ціни на російський матеріал досягали $ 470-475 за т FOB, однак ці котирування, здебільшого, були віртуальними і не підкріплювалися реальними угодами.
Настрої серед європейських металургів зараз не назвеш надто вже був панічними, але їх очікування мають, в основному, негативний характер. У четвертому кварталі багато компаній мають намір скорочувати обсяг випуску та вже, принаймні, практично ніхто не планує розширення обсягів виробництва. Тому закупівлі сировини, як правило, здійснюються дрібними партіями, вартість українського чавуну, при цьому, звичайно не перевищують $ 465-470 за т CFR / DAF, а російська продукція насилу знаходить збут за цінами вище $ 480 за т CFR.
Бразильські компанії в першій половині вересня прагнули вивести котирування на свою продукцію на рівень $ 455-475 за т CFR Новий Орлеан, тобто $ 420-450 за т FOB, але особливих успіхів не домоглися. Американські компанії мають достатні запаси, щоб утримуватися від нових закупівель на протязі, як мінімум, місяця. Що залишилися на ринку покупці проводять агресивну політику, вимагаючи зниження ціни до $ 400-420 за т FOB. Російський чавун, пропоновані дорожче $ 480 за т CFR, попитом в США не користується.
На Далекому Сході попит на чавун був відносно високим наприкінці серпня - початку вересня, коли котирування на російський матеріал на Тайвані могли перевищувати $ 490 за т CFR, проте, закупивши необхідні обсяги, більшість споживачів пішли з ринку. Їх повернення очікується вже в кінці вересня - початку жовтня, однак запити, судячи з усього, будуть надходити з розрахунку не більше $ 455-475 за т CFR на російську і бразильську продукцію.
Доводиться визнати, що спад на ринку товарного чавуну в жовтні виглядає практично неминучим. Для підвищення цін немає жодної серйозної причини, надати ринку нову динаміку може тільки збільшення попиту, але його зараз ніхто не очікує. У той же час, чавун буде опускатися під впливом не тільки низькою купівельної активності, але і внаслідок здешевлення сировини. Ціни на металобрухт останнім часом скорочуються як в Середземномор`ї, так і в Східній Азії, крім того, в жовтні впадуть котирування на залізну руду і коксівне вугілля.


Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7964