За півмісяця до кінця сезону дощів ситуація на азіатському ринку довгомірного прокату залишається туманною

За півмісяця до кінця сезону дощів ситуація на азіатському ринку довгомірного прокату залишається туманною

Попит на конструкційну сталь в Індії і країнах Далекого Сходу значною мірою підпорядковується сезонному чиннику. Під час сезону дощів з червня по вересень будівельна галузь всього регіону бере паузу, щоб у жовтні відновити активність після вимушеного простою. Як правило, на початку четвертого кварталу ціни на довгомірний прокат в Азії йдуть вгору, а попит, у тому числі, на імпортну продукцію розширюється.
Щоправда, це правило `жовтневого підйому` не спрацював у 2008 році, під час кризи, а в минулому зростання цін на сталеву продукцію будівельного призначення в регіоні був дуже помірним. Цього року ситуація виглядає вельми неоднозначною: з одного боку, споживання конструкційної сталі в регіоні має зрости, з іншого, серйозним негативним чинником є надлишкові запаси, про які повідомляють трейдери в ряді країн регіону.
У вересні багато компаній в Азії піднімали експортні котирування на довгомірних продукцію. Так, у першій половині місяця підскочили ціни в Китаї, де зростання на внутрішньому ринку позначилася і на експортних цінах. Якщо на початку місяця китайські компанії пропонували арматуру і катанку будівельного призначення з мікродобавки бору по $ 600-610 за т FOB, то до початку другої половини вересня вартість цієї продукції досягла $ 630-640 за т FOB, а катанки, призначеної для виготовлення кріплення, - до $ 660 за т FOB.
Прикладу китайців послідувала і корейська Hyundai Steel, яка заявила від збільшення експортних котирувань на арматуру і балки в жовтні на $ 30 за т. Нові ціни на арматуру, при цьому, досягла $ 630 за т FOB, а на балки - $ 710 за т FOB. У В`єтнамі близько $ 15 за т додала до внутрішніх котируваннями в середині вересня найбільша металургійна компанія країни Vietnam Steel Corp. В даний час вона пропонує арматуру, приблизно, по $ 730-755 за т EXW.
Однак, на думку спостерігачів, найближчим часом ціновий маятник на ринку може качнути вниз. У ряді країн останнім часом почали виявлятися негативні фактори.
У Китаї впали внутрішні ціни на арматури. Як підозрюють багато учасників ринку, кампанія за економію електроенергії, в рамках якої припинили свою роботу або скоротили випуск багато металургійних підприємства у країні, може обмежитися вереснем, а в жовтні більшість обмежень буде скасовано. У цьому році Китай продає за кордон обмежені обсяги довгомірного прокату, але на регіональному ринку китайські експортні котирування представляють собою важливий індикатор.
Корейська будівельний сектор практично повернувся на докризовий рівень - багато в чому, завдяки дії прийнятої в кінці 2008 року державної програми стимулювання економіки. За останні майже два роки уряд інвестував десятки мільярдів доларів в інфраструктурні та будівельні проекти. Але вже в середині 2010 року цей фактор почав сходити нанівець. Державний почин був погано підтриманий приватним сектором, в результаті чого в будівельній галузі почалася стагнація. При цьому, корейські компанії в останні місяці не обмежували себе в обсягах виробництва, так що на складах накопичилися деякі надлишки довгомірного прокату.
На Тайвані та в Індії основною проблемою також стали надлишки. За словами трейдерів, багато компаній в цих країнах активно скуповували довгомірний прокат влітку, поки ціни на цю продукцію були низькими. У результаті склади переповнені, так що ніякої необхідності в укладанні нових контрактів немає. Внутрішні ціни на арматуру середнього розміру на Тайвані становили в середині вересня $ 585-615 за т з металобази, включаючи 5% ПДВ. При цьому, тайванські компанії скаржилися на несприятливу зовнішньоекономічну кон`юнктуру.
Відсутність прогресу в будівельній галузі перешкоджає росту цін на конструкційну сталь в Японії. Компанія Tokyo Steel Manufacturing залишила на жовтень вересневі ціни на довгомірний прокат. Зокрема, вартість балок становить у неї 72 тис. ієн (близько $ 850) за т з доставкою. За словами представників компанії, можливо, ціни вдасться підвищити в листопаді, але поки попит на довгомірний прокат на внутрішньому ринку розчаровує.
В`єтнам є однією з небагатьох країн регіону, де будівельна галузь знаходиться на підйомі. За даними національного Міністерства будівництва, за перші сім місяців поточного року обсяг робіт (у вартісному відношенні) додав 25,8% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Проте пік підйому на національному ринку довгомірного прокату, мабуть, вже пройшов. Vietnam Steel Corp, оголошуючи про підвищення цін, пояснила свої дії збільшенням витрат на заготовки і металобрухт, тоді як вартість цих матеріалів за останні два тижні скоротилася на $ 20-30 за т.
Схоже, відразу в декількох країнах регіону споживачі і трейдери почали запасатися довгомірного прокату, напівфабрикатами і сировиною завчасно, що і викликало `достроковий` стрибок цін наприкінці серпня - початку вересня. Але зараз, коли до початку сухого сезону залишилися лічені дні, споживачі турбуються з приводу ймовірного продовження депресії в економіці західних країн, яка, відповідно, вдарить і по державах Східної і Південно-Східної Азії. У зв`язку з цим покупці знову ведуть обережну політику, а металурги, які очікували швидкого збільшення попиту, зіткнулися з труднощами при проведенні нових продажів. Їм довелося скоротити імпорт металобрухту, ціни на нього знижуються, а це теж має негативний вплив на довгомірний прокат. Утворився, свого роду, порочне коло, яке може розірвати лише активізація попиту.
Судячи з усього, накопичених в регіоні запасів вистачить не тільки до кінця вересня, але і на жовтень. А надалі ціни на сталеву продукцію будуть орієнтуватися, перш за все, на макроекономічні фактори.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7961