Ціни на плоский прокат в країнах Близького Сходу поступово зростають

Ціни на плоский прокат в країнах Близького Сходу поступово зростають

Близькосхідний ринок листової сталі ще не відновився після Рамадана, попит на цю продукцію залишається слабким, а більшість покупців поки не приступили до активних операцій, проте багато виробників прокату вже анонсували підвищення цін на жовтень.
Зокрема, вартість російської продукції додала в ціні близько $ 15-25 за т в порівнянні з вересневими котируваннями. В даний час російські компанії пропонують гарячекатані рулони близькосхідним покупцям по $ 620-635 за т FOB, а холоднокатані - по $ 700-720 за т FOB. Українські виробники підвищили ціни до близько $ 600 за т FOB або трохи більше, а комерційну товстолистової сталі вивели в інтервал $ 630-670 за т FOB.
Обсяг угод поки залишається незначним. Вартість російського гарячого прокату при поставках в країни Середземномор`я і Перської затоки складає близько $ 650-660 за т CFR. Турецькі компанії укладають угоди дуже неохоче, вважаючи за краще купувати продукцію місцевого виробництва, яка котирується на рівні $ 630-660 за т EXW (без ПДВ). Аналогічна ситуація і з товстолистовою сталлю, виробництво якої з 1 жовтня планує відновити компанія Erdemir. За попередніми даними, ціна на неї в жовтні складе близько $ 645-650 за т EXW.
У країнах Перської затоки гарячекатані рулони придбаваються за $ 640-660 за т CFR. Індійські компанії пропонують свою продукцію по $ 660-670 за т CFR, але попиту на неї практично немає. До недавнього часу на регіональному ринку був присутній і китайський гарячий прокат вартістю $ 630-650 за т CFR, але ближче до середини вересня китайські компанії або практично пішли з цього ринку, або підняли котирування. Втім, за словами арабських трейдерів, вони і так мають широкий вибір постачальників: гарячекатані рулони і товстолистову сталь в зону Перської затоки пропонують майже всі великі гравці аж до латиноамериканських та японських компаній.
Хоча складські запаси в близькосхідних дистриб`юторів помітно скоротилися за літо, навряд чи варто очікувати в найближчому майбутньому ажіотажного попиту. Споживачі в більшості країн регіону ведуть досить обережну політику, не форсуючи закупівлі. Крім того, негативний вплив на ринок роблять несприятливі очікування, пов`язані з уповільненням темпів економічного зростання в західних країнах і в Китаї. Раніше металургійні компанії пояснювали підвищення цін на свою продукцію подорожчанням сировини, але в жовтні котирування на залізну руду і коксівне вугілля підуть вниз, а металобрухт, досягнувши в кінці серпня інтервалу $ 385-400 за т CFR Туреччина, стабілізувався в ціні.
Втім, якщо експортери сталі зуміють уникнути надлишку пропозиції в найближчі кілька тижнів, ціни на плоский прокат на Близькому Сході, дійсно, трохи додадуть. По-перше, цього чекають всі учасники ринку, по-друге, в регіоні має активізуватися будівельна галузь, а ціни на сталеві труби останнім часом трохи підросли. Інша справа, що намічається на жовтень зростання може не отримати продовження в наступні місяці.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7941