Сергій Романюк: Будь-які кроки, спрямовані на вдосконалення місцевого самоврядування, потребують зважених і консолідованих рішень

Сергій Романюк: Будь-які кроки, спрямовані на вдосконалення місцевого самоврядування, потребують зважених і консолідованих рішень

Заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва України Сергій Романюк взяв участь у роботі VI Українського муніципального форуму в м. Ялта щодо діяльності Уряду, спрямованої на сприяння розвитку місцевого самоврядування.

За його словами, питання, винесені на обговорення Форуму, є надзвичайно актуальними і вимагають від представників влади та громадськості мобілізації сил, взаєморозуміння, чіткої координації дій для вибудови нової політичної системи, у якій гармонійно поєдналися б інтереси держави в цілому, кожного регіону, територіальної громади, людини.

Заступник Міністра повідомив, що в основу законопроектної роботи Уряду на 2010 рік покладено розробку пріоритетних проектів законів України –
`Про основні засади державної регіональної політики`, `Про місцеве самоврядування в Україні` (нова редакція), `Про місцеві державні адміністрації` (нова редакція), `Про адміністративно-територіальний устрій`, `Про державну підтримку об’єднання територіальних громад`.

Сергій Романюк підкреслив, що заплановані реформи передбачають чітке розмежування повноважень між виконавчою владою та місцевим самоврядуванням, звільнення обох гілок влади від невластивих для них функцій і передачу більшої кількості повноважень на місця: `У трирівневій системі управління `громада – район – область` найбільше повноважень матимуть базові ланки – міські, селищні, сільські територіальні громади. Головний принцип реформи – наближення влади до людини`.

Також одним з нагальних питань заступник Міністра назвав політику у сфері забудови міського середовища: `Для розроблення містобудівної документації населені пункти не забезпечено сучасною картографічною основою, а та, що існує – часто є застарілою. Звісно, коштів на цю роботу бракує усім. Але виникає питання, чому в одних регіонах місцева влада спроможна вирішувати ці проблеми, а в інших – ні. Позитивний досвід цієї роботи є і ним треба користуватись`.

Заступник Міністра висловив переконання у тому, що в рамках Програми економічних реформ на 2010-2014 роки `Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава` здійснюватимуться конкретні заходи з покращення бізнес клімату в регіонах і на конкретних територіях. Адже саме на місцях інвестор отримує всі необхідні дозволи і саме на місцях виникають проблеми, оперативність і якість вирішення яких залежить передусім від органів влади місцевого рівня. `На моє глибоке переконання, лише через консолідацію всіх сторін, заінтересованих у перспективному розвитку України, можна ефективно вирішувати глобальні завдання, що стоять перед країною` – зазначив Сергій Романюк.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Ідентифікатор: 7930