Європейські металургійні компанії роздувають ціни на плоский прокат незважаючи на слабкий попит

Європейські металургійні компанії роздувають ціни на плоский прокат незважаючи на слабкий попит

Котирування на плоский прокат на європейському ринку на початку вересня пішли вгору. Закінчення періоду літніх відпусток і відновлення закупівель дозволило європейським компаніям збільшити вартість гарячекатаних рулонів від 500-530 євро за т EXW у серпні до 540-560 євро за т EXW. При цьому, на четвертий квартал металурги планують ще більш значне підвищення. Thyssen Krupp і Arcelor Mittal планують довести ціни на гарячекатані рулони по квартальних контрактах до 600-630 євро ($ 763-802) за т EXW, а спотові котирування повинні перевищити 570 євро за т EXW.
Щоправда, більшість аналітиків сильно сумніваються, що анонсоване підвищення цін буде здійснено в повному обсязі. Хоча, за даними Eurometal обсяг продажів плоского прокату в ЄС-27 у першому півріччі поточного року збільшився на 24% у порівнянні з аналогічним періодом річної давності, а реальне споживання цієї продукції - на 17%, ринкова ситуація в даний час видається не дуже сприятливою для металургів.
За винятком Німеччини, країни ЄС демонструють вкрай низькі темпи зростання ВВП. Як нещодавно визнала ОЕСР, економіка західних країн раптом сповільнила свій вихід з кризи. У зв`язку з цим експерти, що представляють дану організацію, рекомендують урядам не згортати програми стимулювання економіки, що діяли у минулому році за рахунок державних інвестицій. Очевидно, економіка розвинених країн ще не достатньо оговталася, щоб забезпечити самостійний зростання. Проте більшість держав ЄС і в минулому році не проявляли особливої активності в інвестиційній накачуванні економіки, а зараз пріоритетним завданням вони взагалі вважають боротьбу з бюджетними дефіцитами, так що розраховувати на зростання капвкладень у Європі в найближчому майбутньому, мабуть, не доводиться. Внаслідок цього більшість споживачів сталевої продукції і трейдерів продовжують обережну політику, утримуючись від великих закупівель і формування значних запасів.
Прагнення покупців до мінімізації термінів доставки продукції, як це стало традиційним в останні півтора року, стримує імпорт, хоча пропозиції постачальників з-за меж ЄС досить конкурентноздатні. Так, українські гарячекатані рулони з поставкою в жовтні пропонуються по $ 610-630 (близько 480-495 євро) за т CFR / DAF, а турецька компанія Erdemir пропонує аналогічну продукцію по $ 620 за т FOB. В кінці серпня агресивну політику щодо Європи стали проводити бразильські компанії. Зіткнувшись з падінням цін на внутрішньому ринку через перевиробництво і накопичення надлишкових запасів, вони форсували експорт, пропонуючи гарячекатані рулони європейським покупцям по $ 630-640 за т CFR. Російські компанії в даний час гарячий прокат в ЄС не продають, оскільки до кінця серпня використовували вже майже 90% річної квоти на експорт даної продукції.
В інших сегментах європейського ринку плоского прокату розрив у цінах між місцевою і імпортною продукцією набагато менше. Російські і китайські холоднокатані рулони котируються в Європі на рівні 600-630 євро ($ 763-802) за т CFR, тоді як базова ціна європейських виробників, як правило, складає не більше 620-650 євро за т EXW. Котирування на імпортну і європейську товстолистової сталі практично не різняться між собою, перебуваючи в інтервалі 570-620 євро ($ 725-790) за т EXW / CFR / DAF. Причому, здебільшого, ці ціни є віртуальними, оскільки попит залишається виключно низьким.
Судячи з усього, підвищення цін на європейському ринку все-таки відбудеться. Попит восени, так чи інакше, зросте в порівнянні з кінцем літа, а готовність покупців переплачувати за термінову доставку та гнучке реагування на зміни поточних потреб зменшить для європейських виробників конкуренцію з боку імпорту і полегшить їм завдання з підйому котирувань. Тим не менше, на думку аналітиків, реальне подорожчання гарячекатаних рулонів у жовтні складе не більше 10-20 євро за т.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7929