Забудовники намагаються привчити українців до каркасних будинків

Каркасні будинки можуть замінити українцям кам`яне житло. Шанувальників таких будівель привертають доступна ціна і швидкість збірки

Українці, які купили ділянки під час земельного буму 2006-2007 років і не встигли побудувати житло, в 2010-му стали придивлятися до будинків з дерев`яних панелей - у яких селиться більшість жителів США, Канади і низка європейських, особливо скандинавських, країн. Хоча наші люди поки що більше довіряють каменю, `американська мрія` поступово стає української - за останній рік кількість замовлень на `канадські` будинки збільшилася практично вдвічі.

Ходити за прикладом

`Популяризувати каркасні будинки нам допомагають ті, хто побував за кордоном і подивився, як у них живеться. Ці люди зараз залишаються нашими першими і основними покупцями. Дивлячись на них, каркасним будівництвом починають цікавитися їх знайомі, а потім і знайомі знайомих`, - розповідає директор компанії `Балтік Буд Груп` (заснована латвійською компанією KL Nami Ltd) Валерій Островський. Будинки з дерев`яних панелей - поки новий для українців товар, ще не набула масового поширення, на відміну від сусідньої Росії, де `канадське` житлове будівництво почали підтримувати місцева влада. Там з таких будинків зводять військові містечка та соціальне житло в деяких регіонах. За оцінками експертів, зараз на українському ринку каркасно-панельного будівництва, яке за традицією називають `канадської технологією`, працюють лише два-три десятка компаній, а його річний обсяг становить приблизно $ 24 млн. Поки навіть 3-5 будинків на місяць вважається для компаній гарним результатом. `Через маленький оборот підприємства працюють з невеликим прибутком і навіть в нуль. Хоча рентабельність такого бізнесу в інших країнах приблизно на рівні 30%`, - відзначає Кирило Бондар, директор з розвитку компанії Dream House, яка працює за ліцензією канадської компанії Nascor International. За словами будівельників, їм заважають стереотипи. `Люди в Україні дуже консервативні і думають, що всередині стін можуть завестися миші або що будівля не витримає сильного вітру. Ми їх переконуємо: такий будинок встоїть навіть при 8-бальний землетрус, але вірить мало хто`, - журиться фінансовий директор Асоціації каркасно-панельного будівництва `Екопан Україна` Олександр Щуцький.

Проте ринок набирає обертів. `Якщо в минулому році ми звели 52 будинки, то в цьому розраховуємо побудувати не менше 70`, - говорить пан Бондар. Компанії активно пропонують свої послуги, наприклад, Dream House будує презентаційні будинки і всіх зацікавилися возить дивитися на втілену `американську мрію`. А в `Балтік Буд Груп` обіцяють, що конструювати будівлю і стежити за збіркою будуть фахівці з Прибалтики. Головна перевага такого житла - ціна: готовий будинок площею 100 кв. м без внутрішнього оздоблення обійдеться замовнику в $ 40-60 тис., тобто практично вдвічі дешевше, ніж аналогічний кам`яний.

Без єдиної цегли

З дерев`яних панелей можна побудувати будинок будь-якої конструкції. Один квадратний метр такого житла з фундаментом, зовнішньою обробкою і проведенням внутрішніх комунікацій коштує приблизно $ 350-500. За окрему плату господар нового житла повинен підключитися до міських комунікацій. `Все залежить від метражу - чим більше площа, тим дешевше один метр. Від матеріалів, що використовуються при обробці і будівництві, від того, як буде виконаний фундамент. Адже можна поставити вхідні двері за $ 500, а можна за $ 5000`, - пояснює Кирило Бондар. За словами Валерія Островського, ціна багато в чому залежить і від геологічних особливостей ділянки - наскільки глибоко пролягають грунтові води, який грунт, який нахил ділянки, на якій відстані він розташований від представництва компанії. Якщо ділянка далеко, доведеться оплачувати перевезення блоків і відрядні робітникам, які будуть збирати будинок.

Ще один аргумент на користь каркасних будинків - швидкість будівництва. `Через три-чотири місяці з моменту замовлення у вас вже буде готовий будинок. Спочатку на заводі зроблять стіни і оброблять їх всілякими просоченнями, а потім робітники почнуть робити фундамент і збирати стіни, займатися зовнішньою обробкою`, - розповідає Оксана Льорет, комерційний директор компанії `Сервус`, однієї з найбільших на цьому ринку. За рахунок того, що `канадські` будинки значно легше кам`яних (100-метровий будинок важить приблизно 10-15 тонн, а не 50, як традиційна споруда), фундамент робиться полегшеним і не вимагає усадки. `Заводська збірка дозволяє звести до мінімуму всі неточності, які затримують будівництво. Крім того, власникові будинку не загрожує крадіжка матеріалу - вкрасти частину стіни, на відміну від цегли або бетону, неможливо, та й нема чого`, - підкреслює Кирило Бондар.

`Багато людей думають, що якщо будинок легкий, то в ньому буде холодно. Але це не так, для обігріву каркасних будинків потрібно значно менше тепла: 25 см каркасної стіни по теплопровідності рівні 150 см цегляної стіни`, - стверджує Валерій Островський. Це дуже актуально з урахуванням зростання цін на газ для населення, про який писав Фокус у № 31 від 30 серпня. Однак економія тепла обертається для мешканців ефектом термоса - через велику герметичність будинку його власникові потрібно встановлювати правильну вентиляцію. Крім того, в таких оселях погана внутрішня звукоізоляція. Валерій Островський також визнає, що каркасні будинки за ступенем пожежобезпеки поступаються цегляним. Він радить покупцеві, що вибирає будівельну компанію, вимагати зразок панелі. `У панелі європейського стандарту всі дерев`яні деталі висушені і під час збирання ідеально підігнані, склеєні і скріплені. Якщо не дотримуватися цих стандарти і використовувати в каркасі невисушенное дерево, через кілька років у будинку з`являться щілини і тріщини`.

Незважаючи на нинішній невеликий оборот ринку, очікування у гравців дуже райдужні. `Люди поступово дізнаються про наші послуги, розуміють, що не хочуть жити на будмайданчику, стежачи за будівництвом кам`яних будинків, і замовляють собі каркасні`, - відзначає пан Бондар. Вже зараз в спеціалізовані компанії щодня дзвонять 10-15 потенційних клієнтів. Тим часом, за словами Олександра Щуцького, дочекатися буму каркасного будівництва зможуть не всі. `Очікування попиту виявилося більше самого попиту. На ринку залишаться тільки найбільші гравці, які за рахунок великої кількості представництв збирають необхідний мінімум замовлень, і ті, у кого є кошти, що дозволяють якийсь час працювати без прибутку`.

Склад стін

`Канадські` дома діляться на два типи - каркасні і каркасно-панельні. Різниця - у матеріалах, які використовуються для створення стінових блоків. Для перших з дерев`яного бруса збирається каркас, який зовні обшивається OSB-плитою (плита з спресованих стружок), з внутрішньої - гіпсокартоном, а проміжок заповнюється мінеральною ватою або пінопластом. А панельні блоки складаються з зовнішньої і внутрішньої OSB-плит, проміжок між якими заповнений пінополістиролом (легкою пористої пластмасою).

Наталія ГУЗЕНКО
http://focus.ua/
Ідентифікатор: 7924