Володимир Яцуба: Вирішення проблем розвитку Карпатського регіону – основа для тісної співпраці України і Європейського Союзу

Володимир Яцуба: Вирішення проблем розвитку Карпатського регіону – основа для тісної співпраці України і Європейського Союзу

Сталий розвиток гірських регіонів, і зокрема Карпат, безпосередньо пов`язаний із проблемою збереження екологічного та кліматичного балансу всієї Європи. Природні катаклізми на європейському континенті не оминули Україну і у першу чергу – українську частину Карпатського регіону.

Масштабні повені позаминулого і цього року наочно свідчать про необхідність спільних зусиль європейських країн, спрямованих на збереження надто чутливої екологічної рівноваги, найперше у гірський місцевості.

В ході своєї робочої поїздки до Закарпатської області Міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба взяв участь у роботі міжнародної конференції `Сталий розвиток Карпат та інших регіонів Європи`, що проходить у м. Ужгород 8 – 10 вересня цього року і спрямована на вдосконалення підходів до вирішення питання просторового планування та соціально-економічного розвитку високогірних територій і збереження екосистем гір. Розглядається також питання ролі органів місцевого самоврядування, громадських формувань у вирішенні цих проблем, а вироблені рекомендації будуть покладені в основу резолютивних документів Ради Європи.

В роботі конференції також взяли участь Міністр України у справах сім`ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін, Голова Державного комітету лісового господарства України Микола Шершун, Заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва України Сергій Романюк, інші представники органів державної влади, українські та європейські науковці.

На переконання Володимира Яцуби, унікальність Карпат визначає особливі умови життєдіяльності людей, що мешкають на цій території, характер управлінських рішень органів влади по її розвитку. Саме з урахуванням цих факторів формується державна політика вирішення соціальних та економічних проблем гірських територій.

Міністр нагадав, що на сьогоднішній день статус гірських має 711 населених пунктів із чисельністю населення в них понад 900 тисяч осіб. І завдання держави – надати цільову фінансову підтримку населенню, що проживає у гірських населених пунктах, а також гарантувати допомогу у розвитку таких поселень, оскільки динаміка цих процесів набагато повільніша за території з більш сприятливими умовами життєдіяльності. Це викликано не тільки природними умовами, але й рівнем розвитку інфраструктури, яка значною мірою визначає інвестиційну привабливість поселень.

`Вирівнювання економічної активності усіх територій, у тому числі гірських з іншими, здійснити важко в силу надзвичайно великих витрат, якщо мова йде про державні інвестиції, і в силу неоднакової їх привабливості для приватного капіталу. Держава повинна забезпечувати розвиток фізичної інфраструктури, у тому числі в рамках державно – приватного партнерства, з метою створення умов транспортного зв’язку гірських населених пунктів з центрами економічної активності в інших місцевостях` – зазначив Міністр.

Очільник Мінрегіонбуду висловив переконання, що це дасть змогу привабити інвесторів, по-друге і полегшить доступ до місць роботи на інших територіях економічно активному населенню, що проживає у гірський місцевості.

Врегулюванню також підлягають питання умови ведення бізнесу в гірський і наближеній до неї місцевості. Цьому сприятиме робота по завершенню розробки схем планування та землекористування у відповідних населених пунктах. Володимир Яцуба зауважив, що це завдання Міністерство ставить перед собою і буде наполегливо вести діалог з місцевими органами влади з тим, щоб завершити відповідну роботу у найближчі два роки.

Міністр зазначив, що Уряд вважає одним із своїх пріоритетів розбудову та доведення до відповідних стандартів транспортної мережі, яка з’єднує гірську місцевість з містами, де зосереджується економічна активність в регіоні і підкреслив, що проблеми Карпатського регіону мають вирішуватись комплексно і спільними зусиллями. `Важливим напрямком розвитку гірських територій вважаємо вирішення їх проблем з нашими найближчими сусідами по Європейському Союзу в рамках реалізації спільних проектів за програмою Сусідства. Таких програм є три і я закликаю місцеві органи більш активно використовувати цей інструмент для створення умов розвитку прикордонних територій` – наголосив Володимир Яцуба.

Міністр також запевнив колег з інших країн, представників Ради Європи в тому, що Україна дотримується і буде дотримуватися Керівних принципів сталого просторового розвитку європейського континенту та наполегливо працюватиме над створенням умов для підвищення спроможності місцевих рад до повноцінного співробітництва з органами самоврядування адміністративно-територіальних одиниць прикордонних держав.

Володимир Яцуба високо оцінив рівень співпраці між Україною та країнами Європейського Союзу. Водночас, Міністр закликав європейських партнерів України до пропорційних кроків у відповідь на роботу та поступки української сторони, зокрема ті з них, що стосуються спрощення візового режиму.



Довідково:

08-10 вересня 2010 року Закарпатська обласна рада та обласна держадміністрація за сприяння Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Міністерства регіонального розвитку та будівництва України проводять міжнародну науково-практичну конференцію `Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи`.

Конференція покликана схвалити проекти Резолюції і Рекомендації Конгресу Ради Європи щодо сталого розвитку гірських регіонів. Очікується, що їх прийняття сприятиме консолідації зусиль на місцевому, регіональному, державному та міжнародному рівнях для комплексного вирішення екологічних і соціально-економічиих проблем гірських регіонів нашої держави та інших країн Європи, відкриє реальні перспективи у залученні фінансових ресурсів Європейського Союзу та міжнародних організацій для їх розв`язання.

http://www.minregionbud.gov.ua/
Ідентифікатор: 7920