У четвертому кварталі очікується зниження цін на залізну руду

У четвертому кварталі очікується зниження цін на залізну руду

Світовий ринок залізної руди вийшов з рівноваги на початку поточного року, коли найбільші експортери цієї сировини - бразильська компанія Vale, австралійські Rio Tinto і BHP Billiton, що спільно контролюють майже 70% ринку (трансокеанські постачання) - відмовилися від механізму ціноутворення, що проіснував близько 40 років, помінявши річні контракти на квартальні. У другому кварталі поточного року азіатські і європейські металурги все ж таки погодилися на різке підвищення цін на сировину, вартість якого була визначена відповідно до середніми значеннями спотових цінових індексів за попередні три місяці, однак у третьому виникли проблеми. Грунтуючись на підйомі цін на руду в березні-квітні, залізорудні корпорації зажадали нового стрибка, причому, запропоновані ними квартальні ціни виявилися на той момент майже на 20% вище спотових.
Це призвело до того, що переговори про визначення вартості руди на черговий тримісячний період виявилися фактично зірваними. Хоча, за даними Rio Tinto, більшість великих імпортерів руди все ж таки уклали угоди на умовах виробників, щоб гарантувати собі безперебійні поставки, ринок залихоманило. Багато експертів, включаючи представників провідних залізорудних компаній, пропонували альтернативні варіанти ціноутворення на ринку руди. Зокрема, фахівцями розглядалися варіанти щомісячного встановлення котирувань або переходу на спотову або навіть біржову торгівлю за зразком сучасного ринку базових кольорових металів.
Проте відносна стабільність цін на руду в останні місяці, схоже, дозволила заспокоїти ринок. За словами генерального директора Rio Tinto Тома Альбанезе, котрий ще недавно виступав за максимально `ринкові` принципи торгівлі залізорудною сировиною, саме квартальні контракти здаються йому зараз найбільш оптимальними. Аналогічних поглядів дотримується й керівництво компанії Vale. При цьому, імовірність укладення подібних угод зі споживачами на жовтень-грудень досить висока.
Справа в тому, що, якщо взяти за основу середній рівень спотових цін на сировину в червні-серпні (саме такого принципу з місячним лагом дотримується Vale), вартість руди в четвертому кварталі має бути нижчою, ніж у третьому. За оцінками Vale, зниження повинно скласти близько 8%, китайські фахівці називають цифри приблизно 10-11%, але, так чи інакше, бразильська руда повинна подешевшати до близько $ 129-133 за т FOB у порівнянні з $ 144,5 за т FOB у третьому кварталі.
Ціни на австралійську руду повинні грунтуватися на спотових індексах в липні-вересні, однак, швидше за все, вони також будуть нижчими, ніж зараз. Після деякого підйому в першій половині серпня руда в Китаї пішла на спад. Вартість 63,5%-ного індійського концентрату на місцевому ринку скоротилася до кінця минулого тижня до $ 152-153 за т в порівнянні з $ 156-158 за т CIF на початку третьої декади і, на думку аналітиків, найближчим часом має знизитися до менш ніж $ 150 за т CIF. Завдяки посиленому розвитку національної залізорудної галузі Китаю поки вдалося призупинити розширення імпорту сировини. За перші сім місяців поточного року цей показник склав 360,5 млн. т, що всього на 1,6% більше, ніж за той же період річної давності, хоча виробництво сталі в країні зросло на 18,4%.
Судячи з усього, котирування на австралійську руду в четвертому кварталі будуть знаходитися в інтервалі $ 143-148 за т CIF Китай у порівнянні з $ 157-159 за т CIF у липні-вересні. Це означає, що вони будуть, приблизно, дорівнюють спотовими цінами. Таким чином, більшість споживачів, мабуть, погодяться на підписання квартальних контрактів, остаточно легалізувавши даний принцип ціноутворення.
До речі, деяке здешевлення очікується в четвертому кварталі і на ринку коксівного вугілля. Найбільший постачальник цієї сировини BHP Billiton Mitsubishi Alliance запропонував японським споживачам $ 190 за т FOB у порівнянні з $ 225 за т FOB у третьому кварталі. При цьому, на думку фахівців, металурги навіть можуть виторгувати собі подальші поступки. На відміну від першого півріччя, дефіциту коксівного вугілля на ринку зараз не спостерігається внаслідок скорочення обсягів китайського імпорту та розширення поставок з Австралії.
У результаті виходить, що в четвертому кварталі залізна руда і коксівне вугілля повинні трохи подешевшати. З одного боку, це може підвищити прибутковість для металургів, з іншого - поліпшить їх стійкість у разі появи несприятливих ринкових тенденцій в кінці поточного року.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7872