Ціни на заготовки на світовому ринку стабілізувалися після підвищення

Ціни на заготовки на світовому ринку стабілізувалися після підвищення

Вартість заготовки на світовому ринку різко зросла в кінці липня і першій половині серпня. У середині місяця експортери з СНД пропонували цю продукцію за $ 540-550 за т FOB. За даними трейдерів, реальні угоди при поставках до Туреччини у вересні укладалися з розрахунку $ 560-565 за т CFR, в країнах Перської затоки напівфабрикати доходили до $ 570-580 за т CFR, а в Ірані - до $ 590 за т CFR. Подорожчала за цей час заготовки і в країнах Південно-Східної Азії. В`єтнамським покупцям вони пропонувалися по $ 570-585 за т CFR, а постачальники з СНД укладали контракти з розрахунку $ 565-575 за т CFR.

Підвищення цін на заготовки відбувалося паралельно з підйомом на ринках арматури та металобрухту і багато в чому було обумовлено подорожчанням сировини і готової продукції. За словами деяких спостерігачів, збільшення котирувань на напівфабрикати диктувалося, швидше, збільшеними витратами виробників, ніж розширенням попиту.

Тим не менше, в останні два-три тижні металурги і трейдери навряд чи могли б поскаржитися на низький рівень продажів. На початку серпня високий попит на заготовки відзначався в Ірані, потім естафету підхопили Туреччина, Єгипет, деякі інші країни Середземномор`я. Досить високу активність виявляли і в`єтнамські компанії. Більшість споживачів, правда, купували напівфабрикати в запас, у розрахунок на пожвавлення будівельного сектора у вересні-жовтні, після завершення Рамадану в мусульманських країнах і закінчення сезону дощів на Далекому Сході.

До початку другої половини серпня ціни на заготовки на основних ринках стабілізувалися. За повідомленнями експортерів з СНД, підняти котирування вище $ 550 за т FOB так і не вдалося. Обсяги продажів після початку Рамадану скоротилися, ринкова активність пішла на зниження і, очевидно, не відновиться (принаймні, на Близькому Сході) до середини вересня.

Після недавніх закупівель близькосхідні прокатні заводи забезпечені запасами напівфабрикатів на кілька тижнів наперед, так що відновлення ринку у вересні навряд чи буде швидким. При цьому, осінній підйом, хоча його очікують більшість учасників ринку, аж ніяк не є гарантованим. У США та Європі багато фахівців прогнозують на найближчі місяці нове наростання фінансових труднощів. У разі реалізації цих негативних сценаріїв постраждають і країни Близького Востока. І все ж таки, як мінімум, протягом найближчого місяця ціни на заготовки на світовому ринку будуть залишатися досить високими. Перш за все, обсяг пропозиції цієї продукції досить обмежений: багато виробників в СНД і Туреччини ще в другому кварталі скоротили випуск і поки не поспішають його знову нарощувати. Крім того, навіть у відсутності підйому на Близькому Сході постачальники можуть сміливо розраховувати на активний попит у країнах Південно-Східної Азії. Зокрема, після спаду в першій половині поточного року знову вийшла на повні оберти в`єтнамська будівельна галузь. Нарешті, не дасть провалитися вниз заготовкам і металобрухт. За оцінками експертів, у четвертому кварталі на світовому ринку може виникнути дефіцит цієї сировини, так що ціни на нього залишаться відносто високимі. За останні два місяці заготовки додали в ціні більше, ніж будь-який інший вид сталевої продукції - більше 20% в порівнянні з крайньою точкою спаду в другій половині червня. Очевидно, в найближчому майбутньому різкий спад їм не загрожує.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7843