На Близькому Сході ростуть ціни на плоский прокат

На Близькому Сході ростуть ціни на плоский прокат

Підвищення цін на сталеву продукцію в країнах Близького Сходу торкнулося не тільки довгомірного прокату. Безпосередньо перед Рамаданом вартість листової продукції в регіоні теж пішла вгору. Постачальники, завершивши формування портфеля замовлень на серпень, стали пропонувати плоский прокат по вересневими контрактами, піднявши котирування, як мінімум, на $ 20 за т.
Російські гарячекатані рулони з поставкою у вересні пропонуються близькосхідним покупцям по $ 580-600 за т FOB, холоднокатані можуть перевищувати $ 740 за т FOB. Ціни на українську продукцію додали до $ 560 за т FOB і більше, крім того, українська товстолистова сталь подорожчала до $ 620-640 за т FOB, тоді як у серпні `Донецьксталь` встановлювала базову ціну на рівні $ 580 за т FOB. Зростання спостерігається і на турецькому внутрішньому ринку. Місцеві компанії підняли базові ціни на гарячекатані рулони до $ 630-640 за т EXW (без урахування ПДВ). Експортні котирування турецьких виробників становлять близько $ 600-630 за т FOB.
Це підвищення цін було обумовлено дією двох основних чинників. По-перше, незадовго до Рамадану в країнах регіону відбулося деяке пожвавлення попиту. Протягом останніх двох місяців більшість споживачів, в основному, витрачали резерви, зараз прийшов час їх поповнити. По-друге, адекватну політику проводили постачальники, багато з яких навмисно обмежували обсяг пропозиції. У результаті останнім часом на ринку спостерігається навіть невеликий дефіцит. В якості обгрунтування збільшення котирувань металурги вказували, при цьому, в першу чергу, подорожчання сировини - залізної руди і металобрухту в третьому кварталі.
Скасування повернення ПДВ при експорті ряду видів сталевої продукції і підйом на внутрішньому ринку призвели до практично повного зникнення з близькосхідного ринку китайського прокату. У той же час, деякі індійські постачальники намагаються зайняти нішу китайців, пропонуючи гарячекатані рулони в країни Перської затоки за цінами близько $ 620-630 за т CFR. Аналогічна російська продукція пропонується по $ 640-660 за т CFR.
На думку аналітиків, ціни на плоский прокат в близькосхідних країнах будуть продовжувати зростання. Деякі компанії з Європи та Східної Азії встановили котирування на гарячий прокат на вересень на рівні $ 680-700 за т CFR, хоча угод на таких умовах поки не укладається. Процес відновлення запасів у регіоні тільки почався, так що попит протягом декількох найближчих тижнів повинен залишатися відносно високим. Восени очікується також і збільшення обсягу реального споживання - перш за все, холодного прокату, а також продукції, призначеної для будівництва та виготовлення труб. При цьому, незважаючи на недавнє підвищення ціни на листову сталь у регіоні все ще нижчі, ніж у Європі або Південно-Східної Азії, так що близькосхідний ринок не викликає підвищеного інтересу у постачальників.
Судячи з усього, зростання цін на плоский прокат на Близькому Сході не буде тривалим. Реальний попит поки не відновився до докризових показників, так і споживачі, як правило, ведуть обережну політику, утримуючись від придбання великих партій продукції. Однак перспективи на другу половину серпня і початок вересня виглядають для експортерів з СНД досить сприятливими.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7827