Ісаєнко: Криза в будівельній галузі закінчиться не раніше, ніж через 2-3 роки

Ісаєнко: Криза в будівельній галузі закінчиться не раніше, ніж через 2-3 роки

Про те, що криза в будівельній галузі закінчиться не раніше ніж через 2-3 роки. Разом з тим, введення податку на нерухомість нічого хорошого галузі не принесе, оскільки лише обмежить бажання інвестувати в нові об`єкти. Про це кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ розповів заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва Дмитро Ісаєнко.

- Коли розпочнеться обіцяне держфінансування недобудов?

- У серпні місяці ми отримуємо 100 млн.грн. з них 30 млн.грн. - Плануємо витратити на Київ. Для цього обрано два об`єкта (один на Троєщині, другий - на Дарниці).

Будемо пропонувати це житло людям, які стоять у квартирних чергах. Також до нас надійшла величезна кількість заявок від силових структур: від Міністерства оборони, від служби внутрішньої розвідки та СБУ. Вони розуміють, що в цьому році і наступному грошей на житло військовослужбовцям не буде, безкоштовних квартир - теж, вони бажають взяти участь у програмі доступного житла. Це 70 чоловік в Києві.

- У 2009 році кошти на недобудови були виділені пізно. У 2010 році ситуація така ж?

- Так, 100%.

- Що змінилося? І як ви будете діяти у ситуації, що склалася?

- На жаль, нічого не помінялося. Ми змушені були брати тільки дома з високим ступенем готовності, щоб люди, які платять свої 70% (згідно з програмою, держава платить 30% за пільгове житло, а 70% платить покупець, - ред.), отримали житло в цьому році.

У цьому році, як і в минулому, забудовники отримають кошти не раніше серпня-вересня. І фінансувати з бюджету будуть тільки об`єкти максимальним ступенем готовності.

Але є надія на те, що в наступному році буде краще. Ми провели захист Держбюджету на 2011 рік. Це говорить про те, що в уряду і Верховної Ради є можливість прийняти цей бюджет у вересні-жовтні 2010 року. А це означає, що грошові кошти в наступному році ми зможемо отримувати з лютого місяця.

Погодьтеся, що ненормально, коли порядок використання коштів ми приймаємо в липні місяці.

Сьогодні є гроші на рахунку, але ми не можемо їх використовувати, тому що чекаємо виходу постанови щодо зменшення 1 млрд. 40 тис.грн. (Сума, яка була запланована державою на підтримку недобудов цього року, - ред.) на 390 млн.грн. Постанова прийнята, але ми чекаємо його номер (привласнення номера з постановою Кабміну, - ред.).

Паралельно, не чекаючи цих заходів, ми провели Міжвідомчу комісію та затвердили список об`єктів, які будуть дофінансувати.

Це об`єкти, які мають шанси потрапити в програму. Їх трохи більше, ніж є коштів, але ми повинні мати вибір: серед об`єктів, які можуть бути здані в цьому році, ми хочемо підібрати ті об`єкти, які будуть відповідати можливості населення з фінансів.

- Наскільки зменшиться обсяг введення житла в експлуатацію цього року?

- Я думаю, що обсяг житла введеного в експлуатацію не знизиться. За підсумками I півріччя зростання введення житла в експлуатацію склав 14,1%. Здача буде на рівні минулого року - 6 млн. кв. м.

Ринок орієнтується на приватну забудову. Якщо раніше співвідношення було 60% на 40% (об`єкти індивідуальної забудови по відношенню до багатоквартирних будинків, - ред.), То зараз - 80% на 20%. Індивідуальна забудова рухається і росте.

- Чи будуть пільги на індивідуальне будівництво?

- Індивідуальна забудова і так на пільгових умовах. Міністерство і так все зробило для того, щоб його активізувати: ми дозволили будувати без підрядних організацій, ми дозволили будувати без експертизи (до 500 кв. м), без дозволу на будівництво.

Ми до вересня місяця виходимо на дуже серйозні параметри щодо спрощення системи дозвільних процедур. І в кінці вересня буде велика нарада у Президента, з приводу регулювання ринку.

Будівельна галузь є інвестиційною і, розуміючи, що сьогодні це дуже важливо для економіки країни в цілому, ми виходимо на зменшення ліцензійних позицій до 115. Ми будемо робити вхід в бізнес за заявочним принципом, тобто для початку діяльності буде достатньо подати заявку. З одного боку, ми будемо стежити за тим, щоб надійність та якість будівництва було на рівні, а з іншого боку - зробимо так, щоб вхід на ринок був максимально простим.

Розуміючи, що ми не можемо глобально допомогти суб`єктам ринку грошима, ми намагаємося допомогти спрощенням дозвільних процедур.

- Чи не призведе зростання кількості нових будівельних компаній до ризиків приватних інвестицій? Як Міністерство збираєтеся їх контролювати?

- До сьогоднішнього дня ми справлялися з цим завданням. Кількість будівельних підприємств коливалося від 50 до 75 тисяч. На сьогоднішній день в Україні 65 тис. будівельних підприємств. Реально будують з них не більше 2,5 тис. Контролювати їх досить легко: ми ведемо електронний реєстр кожної будівництва.

Армія з 1400 чоловік Архбудконтроля (Державна архітектурно-будівельна інспекція, - ред.) Дозволяє проконтролювати всі об`єкти. Я не боюся, що у нас будуть проблеми. Звичайно, ми підемо на посилення відповідальності суб`єктів ринку за скоєне, тобто, з одного боку, спростимо захід у бізнес, з іншого - буде персональна відповідальність за всі порушення на будівництві.

- Скільки буде коштувати пільгове житло для черговиків-киян?

- У місті Києві ці об`єкти будуть продаватися за ціною 7,990 грн. за квадратний метр. Відніміть знижку 30% і отримаєте вартість для реалізації - 5, 593 грн.

- Що потрібно для того, щоб купити квартиру за програмою `Доступне житло`?

- Потрібно звернутися в місцевий районну або сільську раду, за місцем проживання. Але якщо місцеві органи влади не йдуть на контакт, то можна звернутися до Фонду молодіжного житлового будівництва або безпосередньо до Міністерства. Ми нікому не відмовимо.

Від місцевих органів влади потрібна лише довідка про те, що людина стоїть в черзі на отримання житла.

- Для цього ще потрібно потрапляти під категорію `молодь`?

- Ні, навіщо? Фонд молодіжного будівництва - це фінансова установа. Те, що стосується молоді, то у них є 200 млн.грн. (Для компенсації за молодіжними житловими кредитами, - ред.) На цей рік, і вони видають кредити. Ми їх використовуємо як фінансову структуру на ринку, як у минулому році ДІУ (Державна іпотечна установа).

- А люди, які не стоять у черзі на житло?

- Для них є просто ринок житла.

- А що відбувається з ДІУ? Там поміняли керівництво, їм зменшили кількість держгарантій ...

- Для ДІУ були знайдені кошти, і по I півріччя був зданий позитивний баланс. У цьому році у ДІУ наступають зобов`язання тільки по відсотках у розмірі 300 млн.грн. за торішні квартири. Вони навіть не гасять тіло кредиту. Наскільки мені відомо, ці 300 млн. грн. будуть знайдені, щоб ДІУ продовжило свою роботу.

- Яка ситуація з напрацювання на нове будівництво?

- Ми її відстежуємо і щодо ринку бачимо, що активізація почалася: до нас приходять листи та запити від забудовників. Компанії запитують про можливості будівництва, а значить є активізація. Особливо це стосується міста Києва.

- Якими темпами добудовуються об`єкти в Києві?

- Сьогодні за завданням уряду ми моніторимо всі об`єкти недобудів. Зараз майже всі об`єкти, які мали ступінь готовності 50%, вийшли на 70% готовності.

Минулого тижня Мещеряков (Олександр Мещеряков, заступник голови Київської міської державної адміністрації, - ред.) Провів нараду щодо ситуації з будівництвом у Києві. Крім об`єктивних причин є суб`єктивні.

Так, забудовники зараз ховаються за антикризові закони і не хочуть здавати об`єкти. Сьогодні закон дозволяє не повертати гроші інвесторам. На жаль, не всі будівельні організації використовують цей закон сумлінно. В кінці року об`єкти здавати невигідно (за умовами держдопомоги, недобуди повинні бути здані до кінця року, - ред.), Тому що їх потрібно опалювати, нести додаткові витрати. А людина заїхати в новобудову і жити відразу не може. Тому йде процес затягування здачі в експлуатацію.

- Місце для нового житла в Києві ще є?

- Звичайно. На 30 гектарах, які відведені Головному управлінню по житловому забезпеченню, товаришу Голиці (глава ГУ житлового забезпечення КМДА Михайло Голиця, - ред.), Можна побудувати кілька мільйонів квадратних метрів житла. З приходом головного архітектора (у конкурсі на посаду начальника Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виграв віце-президент Національної спілки архітекторів України Сергій Целовальник, - ред.), у якого достатньо прогресивні думки в цьому напрямі, буде швидко затверджена концепція Генплану. Ми визначимося з майданчиками, де буде будуватися доступне житло, а найголовніше, новий головний архітектор столиці мислить стратегічно, він говорить, що Київ буде розвиватися у бік області.

У наступному році починається великий інвестиційний проект з будівництва кільцевої дороги навколо Києва, який буде здійснюватися за залучені кредитні кошти під гарантії уряду. Будується дорога буде близько чотирьох років. Вартість проекту близько $ 10 млрд. Це дозволить помітно збільшити межі міста.

У Києві цього року буде здано три об`єкти за програмою доступного житла. На двох об`єктах я вже брав участь у введенні в експлуатацію. Їх здали і людям видали ключі. Але це були будівництва без бюджетного фінансування. Наступний будинок, я сподіваюся, ми будемо здавати за допомогою бюджетних коштів.

- Як йде ситуація з будівництвом доступного житла в регіонах?

- По Україні передовики у нас Харків, Полтава, Чернігів. Будівництво почалося поки на кількох об`єктах, так як ділянки виділялися місцевими органами влади, у яких не дуже багато грошей для проектно-кошторисної документації.

- Податок на нерухомість - чи потрібен він ринку?

- Для будівельного ринку нічого хорошого податок на нерухомість не принесе. Це шкідливо. Чим більше будується об`єктів, чим більше нерухомості, тим більше вкладається грошей в будівельну галузь, купується будівельних матеріалів. Вводячи податок на нерухомість, ми будемо обмежувати людей, що мають грошові кошти.

Якщо вже і вводити такий податок, то, я думаю, що це має бути за 600 кв.м. Ті котеджі, які будуються в Києві, ніхто не будує менше 250-300 кв.м. А якщо обмежити базу податку площею від 250-300 кв.м., то це вийде не податок на багатство, під нього будуть потрапляти дуже багато.

- Дмитро Валерійович, прокоментуйте, будь ласка, проблеми з іпотечним кредитуванням та їх вплив на ринок?

- Ми з Тігіпко (Сергій Тігіпко, віце-прем`єр-міністр України, - ред.), забудовниками і банкірами проводили ряд нарад. Виходячи з останньої наради, я зрозумів, що іпотеку в цій країні нам чекати ще дуже довго. Ні Тігіпко, ні банкіри не бачать можливості зниження процентної ставки за кредитом хоча б до 16-17% річних. Це означає те, що забудовник буде мати проблеми з кредитним ресурсом.

Сьогодні ліквідність банків - на рівні 70 млрд. грн., ці гроші у банків є, але процентна ставка нижче 22%, на жаль, не виходить. А отримати дешеві кредити тільки на будівництво не представляється можливим.

Навіть якщо ми, наприклад, зможемо спробувати залучити іпотечні кошти, то навряд чи сьогодні знайдеться позичальник, який зможе по легальних доходів їх обслуговувати. Легальна заробітна плата зараз впала. А стандарти банків і ДІУ говорять про те, що якщо людина бере кредит на 20 років, його доходи повинні бути не менше $ 1 тис. на місяць. Таких людей у нас небагато.

Я би сильно не розраховував на іпотеку, тому що в ринку будівництва житла вона становить 7% - це в кращі роки. У наших людей до цих пір величезну кількість грошей на руках.

- Коли закінчиться криза в будівельній галузі?

- Мої прогнози - 2-3 роки ми будемо перебувати в такому стані, як зараз. Немає об`єктивних причин для виходу з кризи.

- Навіть незважаючи на те, що в майбутньому році ви очікуєте більше коштів для забудовників?

- У будь-якому випадку - це крапля в морі. Освоєння коштів в основний капітал будівельної галузі має становити 340 млрд. грн., ми впали в половину. На ринку будівництва житла ми освоювали в нормальні роки (2007-2008рр.) по 200 млрд.

Ми допоможемо людям отримати доступне житло, але не більше.

Чому ми закладали в закон тільки добудову житла? Це - спосіб стимулювати ринок. Ми добудуємо те, що має високий ступінь готовності, і створимо ситуацію на ринку, коли не буде пропозиції. Тоді зросте попит. А попит стимулює ринок. Є ще вторинний ринок, але він мертвий.

Яна ДОВГАНЬ
http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7822