Інвестиції в землю - найризикованіші

Інвестиції в землю - найризикованіші

За оцінками експертів, протягом 2010 самим ризикованим напрямком для інвестицій в Україні залишаться вкладення в земельні ділянки. Хоча за підсумками другого кварталу з топ-10 `поганих` інвестицій пішли реклама та засоби масової інформації, туди повернулася металургія, яка, судячи з усього, в ній затримається.

Як показало чергове дослідження агентства MPP Consulting, з жовтня 2008 р. інвестиції в землю упевнено лідирують в рейтингу ризикованих вкладень коштів і, схоже, будуть утримувати пальму першості ще довгий час. Основна причина криється в неадекватному ціноутворенні на земельні ділянки, що призвело до створення своєрідної фінансової піраміди, яка трималася виключно завдяки постійному зростанню цін на землю. Фактично земельні ділянки продавалися дорожче, ніж вже готові будівлі та споруди з ділянками, на яких вони стоять. За словами заступника голови правління `УкрСиб Ессет Менеджмент` Олени Коренюк, з початку року ціни на землю в 30 км від Києва зменшилися на 14%, у другому півріччі 2010 р. можна прогнозувати подальше зниження, причина якого - відсутність інтересу локальних та іноземних інвесторів (забудовників) у зв`язку зі зниженням попиту на котеджні та логістичні об`єкти.

Не дивно, що нерухомість також стабільно тримається в трійці лідерів найбільш ризикованих інвестицій. На думку експертів, ризики інвестицій у цю галузь трохи знижуються внаслідок реалізації серії законодавчих ініціатив, покликаних нормалізувати цей ринок і сформувати об`єктивне ціноутворення на ньому. І хоча глобального впливу на ситуацію регуляторні зусилля поки не надали (зокрема, податок на нерухомість так і не прийнято .- Авт.), Тенденція до зниження цін намітилася. `У такій ситуації інвестувати кошти в активи, постійно втрачають у ціні, немає сенсу до тих пір, поки ринок нерухомості не стабілізується і не будуть чітко сформовані правила гри на ньому`, - говорять експерти. Втім, відновлення кредитування фізичних осіб та реалізація відкладеного з 2008 р. попиту в цілому підтримують ринок на поточних рівнях цін, стримуючи їх подальше зниження.

Трійку лідерів замикає будівельна галузь, злегка поліпшила свої позиції за другий квартал, але вимушена повторювати всі тенденції ринку нерухомості. Проте варто відзначити збалансоване ціноутворення на послуги галузі, породжене надлишком пропозиції і високою конкуренцією на ринку. `Купувати будівельні компанії на даний момент доцільно тільки для того, щоб отримати права на певні об`єкти нерухомості, оскільки попит на будівельні послуги залишається як і раніше на низькому рівні`, - говорить пані Коренюк. Пожвавлення цього сегмента прогнозують не раніше відновлення активності в банківському секторі.

Найбільшою проблемою банківської сфери, на думку аналітиків, є не стільки надмірна проблемна заборгованість, скільки занадто низький рівень довіри населення до банків, що не дозволяє банківській сфері повноцінно працювати в рамках всіх коштів, які можна було б залучити. `Населення дійсно постраждало від недавніх труднощів в банківській системі, а обережність і недовіра будуть присутні ще деякий час, - говорить аналітик ІК` Сократ `Олександр Саливон .- Але з огляду на поступове відновлення фінансових показників банківської системи в першому півріччі (чистий збиток банків скоротився на 42 %), відновлення промисловості (12%), зміцнення гривні (з 8,05 грн. до 7,90 грн.) та низький рівень інфляції (3,3%), ми спостерігаємо відновлення довіри населення до банківської системи `. Дійсно, згідно з даними АУБ, депозити фізичних осіб у першому півріччі 2010 р. виросли на 22,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а частка депозитів у структурі запозичень банків виросла з 25,3% до 31,1%. Так що цей сегмент найближчим часом цілком може покинути четверте місце в рейтингу, поступившись ним ритейлу.

Після цілої низки банкрутств і поглинань у секторі рітейлу в 2009 р. зараз основна тенденція на цьому ринку - спроби гравців зберегти свої позиції. Також спостерігається скасування планів щодо експансії. У подібних умовах інвестиції в розвиток нових проектів можуть здатися досить перспективними, але це враження оманливе - доходи населення ростуть повільно, і, відповідно, місця на ринку новим гравцям дуже мало.

Роздрібний ринок будматеріалів також тримається в `червоній зоні` - будівельні компанії, як уже говорилося, не можуть `відійти` від кризи, що знижує попит на будівельні матеріали для капітального будівництва. З урахуванням перспектив ринку нерухомості та будівництва на найближчі 4-5 років, капітальні інвестиції в галузь виробництва і торгівлі будматеріалами залишаються занадто високими.

Потенційно ризиковим залишається машинобудування. `Продукція українського машинобудування в основному експортується, та ключовими споживачами є країни, що розвиваються, тому ця галузь залежить від глобальної ситуації на ринках, що розвиваються`, - нагадує аналітик ІК `Конкорд Капітал` Єгор Самусенко.

Замикає десятку металургія. Галузь потрапила на цю позицію виключно через зміни загальносвітового попиту на металопродукцію. Незважаючи на значні дотації та стимулювання споживання в розвинених країнах, металургія так і не отримала істотного імпульсу до розвитку і нарощування виробництва, оскільки більша частина державної підтримки країн пішла на споживчі ринки, обійшовши галузі, активно споживали метал (зокрема, нерухомість, будівництво і машинобудування ).

Ольга ГАЛИЦЬКА
http://finance.eizvestia.com/
Ідентифікатор: 7798