Ціни на продукцію підприємств ГМК залишаються стабільними

Не зважаючи на побоювання експертів щодо підвищення цін на продукцію вітчизняних підприємств ГМК, зокрема, після відміни пільг на залізничні перевезення, ситуація складається наступним чином. Вартість основних видів продукції галузі в переважній більшості зменшилась.

Зокрема, за останніми даними, що надійшли до Міністерства промислової політики Україні від ДП `Держзовнішінформ`, після першої декади липня відбулось зниження внутрішніх цін на товстий лист. За позаминулий тиждень вони просіли на 220 грн. за тонну матеріалу товщиною 8-12 мм і на 120 грн. за тонну матеріалу завтовшки 16-20 мм. Таке падіння цін було обумовлене присутністю на ринку надлишку товстого листа. Через загострення конкуренції і зниження заводських цін трейдери були вимушені йти на поступки покупцям.

З тих же причин за минулий тиждень ціни просіли ще на 30-60 грн./т. Ці обставини спричинили зниження цін і з боку заводів. Таким чином, прокат виробництва МК ім. Ілліча завтовшки 9-30 мм. подешевшав у липні на 200 грн./т., завтовшки 31-100 мм - на 709 грн./т. Прокат завтовшки 7-12 мм виробництва Донецького МЗ також просів у ціні на 512 грн./т, а завтовшки 13-20 мм - на 212 грн.

Незважаючи на загострення конкуренції між українськими виробниками плоского прокату і зарубіжним постачальниками після того, як `АрслелорМиттал Темиртау` понизив ціну на холоднокатаний тонколистовий і рулонний прокат для постачань в Україну на 45 дол. /т, місцеві виробники на зниження цін на х/к рулон не пішли. На разі дефіцит пропозиції дозволяє як виробникам, так і трейдерам, тримати ціни на стабільному рівні. Але, не виключено, що компанії, які мають в розпорядженні реальні об`єми матеріалу, підуть на підвищення цін.

Слід відзначити, що складські ціни на оцинкований прокат також залишалися стабільними. Зважаючи на невизначеність ринкової ситуації, основні гравці цього сегменту ринку уникають поспішних дій. Вони зайняли вичікувальну позицію, підтримуючи складські запаси на мінімальному рівні і не міняючи цін на цей вид прокату.

Середні ціни на арматуру українського виробництва стабілізувалися минулого тижня на рівні досить низького попиту з боку внутрішніх і зарубіжних споживачів. Відзначається також деякий дефіцит арматури виробництва АМКР на внутрішньому ринку, оскільки основні об`єми матеріалу відвантажуються на зарубіжні ринки по термінових контрактах. Трейдери утримують ціни на рівні попереднього тижня, маючи достатні складські запаси найбільш ходових типоразмеров арматури.

Вартість кутника також залишається стабільною. Зафіксовані лише незначні коливання відпускних цін в діапазоні 20-50 грн./т залежно від регіону. Тож зміна ціни на кутник найближчим часом не очікується, враховуючи жорстку конкуренцію в цьому сегменті прокату.

http://industry.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 7758