Енергосистема України синхронізувалася з енергомережею Європи
Photo: Sigmund on Unsplash

Енергосистема України синхронізувалася з енергомережею Європи

Енергосистеми України та Молдови синхронізувалися з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E. Це відбулося на рік раніше запланованого. 11 березня 2022 року рішення прийняло об’єднання системних операторів ENTSO-E. Про це на своєму сайті повідомила Національна енергетична компанія «Укренерго».

24 лютого 2022 року НЕК «Укренерго» від’єднала українську енергосистему від мереж росії та білорусі. Того ж дня через декілька годин російська армія напала на Україну. Впродовж трьох днів були проведені успішні випробування роботи енергосистеми в ізольованому режимі. Після Україна відмовилася відновлювати паралельну роботу з енергосистемами росії та білорусі. Натомість НЕК «Укренерго» подала заявку на прискорену синхронізацію з європейською енергосистемою. 16 березня провели фізичні операції по з’єднанню енергосистем. Синхронізували енергоблоки українських АЕС, ТЕС, ТЕЦ та ГЕС, уточнює BAU.ua.

Як зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький:
«Цей крок дасть Україні можливість отримувати електроенергію, якщо агресор продовжить нищити нашу енергетичну інфраструктуру, і тим самим зберегти стабільну роботу енергосистеми. Ми дуже вдячні європейським партнерам за велику підтримку та допомогу в ці скрутні часи!».

Синхронізація зменшить вплив росії на Центральну і Західну Європу в енергетичному секторі. А прихід на український ринок європейських постачальників сприятиме посиленню конкуренції.

«Я щиро вдячний нашим європейським партнерам, які зробили все можливе, щоб об’єднання української енергосистеми з європейською відбулося максимально швидко, а також всім енергетикам України за роки тяжкої праці і дні міцності, які довели надійність нашої енергосистеми та нашу волю до результату», — підсумував Міністр енергетики України Герман Галущенко.
Ідентифікатор: 15291