Архітектурна спільнота дискутувала про майбутнє Києва
Фото: BAU.ua
Зліва направо: Тарас Кайдан (Хмарочос), Віктор Зотов (CANactions, ZOTOV&CO), Павло Федорів (Cedos), Олексій Пахомов (buro architects) та Денис Суділковський (ЛУН) на дискусії «Житло майбутнього чи майбутні проблеми? Хаотична забудова Києва»

Архітектурна спільнота дискутувала про майбутнє Києва

18 вересня 2021 року відбувся міжнародний архітектурний фестиваль CANactions 2021. Щороку підіймають питання житла, яке цьогоріч стало ще актуальнішим через пандемію.

Коронакриза змусила проводити більше часу вдома. Будинки стали не лише простором для відпочинку, а й роботи, розвитку та спілкування. Локдауни ще більше оголили соціальні нерівності та проблеми забезпеченням житла.

На фестивалі розпочали дискусію про те, чи стане житло майбутнього якісним та доступним, презентували нові погляди на «типове» житло.

Українська спільнота також обговорила проблему хаотичної забудови Києва як приклад наймасштабнішого будівництва. Бум житлового будівництва скорочує площі публічних та природних осередків у житлових районах, перевантажує комунальну інфраструктуру та дороги, спричиняє конфлікти з мешканцями.
Куди заведе вертикальний і горизонтальний ріст? Чи настане інфраструктурний і транспортний колапс? Який вплив на публічне здоров’я в місті?

Як зазначив дослідник містопланування Олександр Анісімов, дискусія лише розпочинається і важливо її підтримувати. У дискусії немає міста й держави: «у них немає суб’єктності, експертизи й уяви для спрямування того, як виглядатимуть нові (і старі) частини міського середовища за 10 чи 20 років».

Розглянули також інновації в будівництві майбутнього. Керівник відділу інновацій у данському архітектурному бюро GXN Коор Стокхольм Поульсгор (Kåre Stokholm Poulsgaard) розповів про принципи сталого проєктування об’єктів із бетонних панелей (!). Він представив розробку універсальних крупноблокових панелей шести різних типів. Вони дають змогу розбирати будівлі після закінчення терміну використання та повторно використовувати панелі в будівництві без перероблення. Панелі кріпляться болтами.

Крупноблочне будівництво розвивалося в 30-х роках у Харкові та Києві. Перша у світі великоблочна шестиповерхова будівля побудована в Харкові по вул. Пушкінська, 40 у 1929-1934 роках. Архітектором проєкту був Олекса Тацій, конструктором — Андрій Ваценко. Будинок експлуатується. Основними критеріями вибору бетонних блоків були швидкість і економічність. А майже через 100 років переосмислена технологія розв’язує вже проблему сталого будівництва.
Ідентифікатор: 15207