Європейці розробили нові шляхи до сталої гідроенергетики
Marcus Ganahl (с) Unsplash
Мала гідроелектростанція поблизу м. Фельдкірх, Австрія

Європейці розробили нові шляхи до сталої гідроенергетики

Завершено проєкт FIThydro спрямований на розроблення ефективних екологічних рішень для гідроелектростанцій (ГЕС). Він розпочався в листопаді 2016 року й закінчився у квітні 2021 року. Дослідження охоплювало Західну та Центральну Європу і фінансувалося Євросоюзом.

За даними Європейської Комісії, Європа виробляє майже 650 ТВт-год гідроенергії щорічно. Така енергія вважається поновлюваною, а отже, сталою. Однак, ГЕС впливають на довкілля й дамби можуть спричинити повені. Тому вчені з 10 європейських країн досліджували, як зменшити негативний вплив гідроелектростанцій на навколишнє середовище, а точніше на популяції риб.

Дослідники вдосконалили та розробили понад 20 рішень, методів, інструментів та пристроїв для реалізації сталої гідроенергетики. Серед запропонованих вирішень унікальна система, яка може допомогти безпечно проводити рибу через турбіну ГЕС, 3D-оптичний та ультразвуковий пристрій відстеження риби та система прогнозування ризиків загибелі риб.

Університет Халла та Технічний університет Мюнхена також розробили систему підтримання прийняття рішень щодо проєктування та експлуатації нових та відремонтованих гідроелектростанцій. Вона доступна онлайн. Однак, перш ніж прийняти рішення щодо будівництва нової ГЕС було б добре врахувати не лише вплив на популяції риб, але й на біорізноманіття регіону.

Наразі Україна запускає проєкт підвищення стійкості енергосистем. Однак, тут йдеться не про екологічну складову, а про встановлення систем зберігання енергії та сонячних електростанцій (СЕС) у ПрАТ «Укргідроенерго». Інвестиційний проєкт залучає на пільгових умовах 211 млн доларів кредиту від Світового банку.
Проєкт передбачає встановлення систем акумулювання енергії потужністю 197 МВт на Київській ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС та Середньодніпровській ГЕС, а також акумуляторів потужністю 15 МВт на Дністровській ГЕС. СЕС буде встановлено для власних потреб енергогенеруючого обладнання та зарядження акумуляторів.
Ідентифікатор: 15189