В Україні з’явилася національна стратегія зі створення простору без бар’єрів
Ілюстрація: oshelesh (с) GIZ
Дослідження доступності міських просторів // Громадські будівлі

В Україні з’явилася національна стратегія зі створення простору без бар’єрів

Кабінет Міністрів схвалив «Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року». Профільні міністерства, відповідальні органи виконавчої влади та обласні адміністрації зобов’язані працювати зі стратегією та щорічно звітувати про стан виконання.

У сфері фізичної доступності будівель та громадського транспорту будуть працювати над розробленням інструментів моніторингу доступності, гармонізацією стандартів та навчання доступності фахівців.

Планують не тільки моніторити доступність, але покращити контроль за дотриманням стандартів доступності та встановити відповідальність за відсутність безбар’єрного простору для громадських споруд.

Серед цілей наведена гармонізація нормативної бази для забезпечення доступності під час нового будівництва, реконструкції або капітального ремонту. Сучасні вимоги не мають суперечити вимогам пожежної безпеки та іншим державним стандартам.
Окремим завданням стоїть удосконалення норм для забезпечення доступності багатоповерхівок без ліфтів, спеціалізованих установ з урахуванням їх особливостей (місць утримання, школи-інтерни, психоневрологічні диспансери тощо), об’єктів культурної спадщини.
Планується включити до навчальних програм для архітекторів, конструкторів та дизайнерів вивчення законодавства та норм щодо доступності та інклюзивності, а також принципів універсального дизайну. Запровадити сертифікацію для підтвердження навичок доступності.

Згідно з планом, кошти з державного та місцевих бюджетів мають витрачатися на закупівлю обладнання та оплату послуг, які включають інклюзивність та відповідають принципам сталої міської мобільності.
Ідентифікатор: 15184