Європейський Союз допомагає українським містам з енергоефективністю
Представництво Європейського Союзу в Україні
Спорткомплекс м. Українка. Відремонтували покрівлю, утеплили цоколь будівлі, встановили нові вікна та вхідну групу, реконструювали систему опалення, утеплили та пофарбували фасад.

Європейський Союз допомагає українським містам з енергоефективністю

З 2011 року ініціатива «Угода мерів щодо клімату та енергії» активно розпочала роботу в країнах Східного партнерства, у рамках якої українські міста брали на себе добровільні зобов’язання скоротити викиди СО2 на 30% до 2030 року. А в 2014 році Європейський Союз виділив безповоротні гранти на стимулювання і реалізацію ініціатив. Так, на першому етапі було відібрано 17 демонстраційних проєктів, на другому — 14. Вони мають на практиці показати доцільність впровадження заходів з енергоефективності.

Наприклад, у місті Українка (Київська область) з населенням 16 тисяч вже встановлена система моніторингу енергоресурсів. Це дозволяє автоматично отримувати інформацію про стан системи, а отже швидко виявляти перевитрати та аварії. Збір первинних даних не залежить від людського фактора. Система обладнана в усіх муніципальних закладах міста. За даними мерії, місто за рік знизило витрати енергоресурсів на 20%.

Проєкт також передбачає комплексну модернізацію двох будівель із найбільшими втратами енергії. Тепломодернізація спортивного комплексу вже завершена, а палацу культури ще триває. Наразі, ведуться роботи з утеплення фасаду та ремонт даху. Після ремонту на ньому встановлять сонячні панелі.

Інвестиції у проєкт склали 1 078 185 євро: 808 640 євро — безповоротний грант ЄС (75%), 269 545 євро — кошти міського бюджету (25%). Він розпочався у 2018 році і завершиться до кінця року.

Читайте ще: У Дніпрі модернізують 98 громадських будівель

Програма ЄС «Угода Мерів - Демонстраційні Проекти» спрямована на заохочення міст і сіл до підписання «Угоди мерів щодо клімату та енергії» та підтримує їх у плануванні та реалізації енергозберігаючих заходів: модернізація громадських будівель, світлодіодне освітлення вулиць, системи опалення, сонячна енергія.
Ідентифікатор: 15175