В Україні запущено першу промислову систему накопичення енергії
Фото: en.gov.ua

В Україні запущено першу промислову систему накопичення енергії

20 травня 2021 року на майданчику Запорізької ТЕС в Енергодарі було запущено першу в Україні систему накопичення енергії (СНЕ). Проєкт реалізований ДТЕК спільно з американськими компаніями Honeywell та SunGrid, які виготовляють системи накопичення енергії.

Для балансування мережі були встановлені акумуляторна система накопичення енергії Honeywell та система управління енергією Experion Energy. Літій-іонна батарея потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅год призначена для накопичення, зберігання та віддачі електроенергії до мережі. За даними сайту Енергодарської міської ради, електрохімічні СНЕ здатні набагато швидше реагувати на перепади потужності, ніж традиційна теплова генерація.

Це пілотний проєкт ДТЕК для пошуку оптимальних моделей роботи СНЕ. Компанія планує найближчим часом сертифікувати систему для отримання статусу постачальника послуг із забезпечення резервів потужності для системного оператора. За словами генерального директора ДТЕК Максима Тімченко, це наблизить синхронізацію нашої країни з європейською енергетичною системою ENTSO-E (Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії).
Ідентифікатор: 15145