Мінцифри планує автоматизувати отримання дозволу на початок будівельних робіт цього року
Фото: Wesley Tingey on Unsplash

Мінцифри планує автоматизувати отримання дозволу на початок будівельних робіт цього року

Отримання дозволу на початок будівельних робіт планується повністю автоматичним вже цього року. Відповідний законопроєкт очікує на ухвалення у Верховній Раді. Про це йшлося під час презентації цифрової трансформації будівництва на Diia Summit.

Також під час презентації було оголошено про запуск нових послуг на порталі «Дія»:
  • Електронний дозвіл на виконання будівельних робіт для об’єктів класу наслідків СС2/СС3;
  • Електронний сертифікат про прийняття в експлуатацію для СС2/СС3;
  • Автоматична реєстрація декларації про початок виконання будівельних робіт для СС1;
  • Видавання будівельного паспорта забудови земельної ділянки онлайн.

За пів року команда запустила новий будівельний реєстр та портал з доступом до всієї інформації e-construction.gov.ua. До електронної системи будівництва вдалося приєднати майже всі суб'єкти, які приймають участь у будівництві від архітекторів до інженерів-геодезистів.

Довідка.
До класу наслідків СС1 (незначні) відносяться житлові будинки до чотирьох поверхів включно. Їх вихід з ладу загрожує здоров’ю і життю до 50 людей, які постійно перебувають в будівлі, до 100 – періодично та до 100 – зовні.
До класу наслідків СС2 (середні) — житлові будинки від п’яти поверхів. Їх вихід з ладу загрожує здоров’ю і життю до 400 людей, які постійно перебувають в будівлі, до 1 000 – періодично, до 50 000 – зовні.
До класу наслідків СС3 (значні) — житлові комплекси багатоповерхових будинків. Можлива небезпека здоров’ю і життю понад 1 000 людей, які постійно перебувають в будівлі, до 1 000 – періодично, понад 50 000 – зовні.
Ідентифікатор: 15136