У Хмельницькому побудують сміттєпереробний завод
Фото: Андрія Ящищен ХМКП "Хмельницькінфоцентр"

У Хмельницькому побудують сміттєпереробний завод

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надав кредит та грант на будівництво сміттєпереробного комплексу. Кошти будуть виділені комунальному підприємству «Спецкомунтранс» під гарантію Хмельницької міської ради.

У рамках проєкту планується упорядкувати діючий полігон твердих побутових відходів та побудувати переробний комплекс.

ЄБРР виділить 28,5 млн євро на 13 років під 5,7% річних. Грант у розмірі 5 млн євро буде виділено з інвестиційної платформи сусідства ЄС (EU Neihbourhood Investment). Місто виділить 3 млн євро. Загальна вартість проєкту становить 36,5 млн євро. Реалізація розрахована на три роки.

На першому етапі буде проведено рекультивацію наявного полігону, побудовано дві нові камери за стандартами ЄС (із системою очищення фільтрату), спроєктовано сміттєпереробний комплекс, встановлено модулі для компостування органічних відходів. Будуть закуплені контейнери для сміття та дві нові машини.
На другому етапі буде побудовано завод із механіко-біологічного перероблення відходів.

Читайте ще: Роботи з реалізації унікального сміттєпереробного заводу тривають

Підписанню угоди передувала морфологія сміттєзвалища для визначення технології переробляння сміття. Глибинні дослідження проводилися на звалищі майже рік. Також у січні 2018 року на полігоні запущено установку з дегазації, яка видобуває звалищний газ і переробляє його в електроенергію.
Ідентифікатор: 15021