Зроблено крок щодо гармонізації вимог до будівельних матеріалів із європейськими
Фото: Олена Сердюк

Зроблено крок щодо гармонізації вимог до будівельних матеріалів із європейськими

19 травня Верховна Рада прийняла за основу проєкт закону №2698 «Про надання будівельної продукції на ринку», який імплементує Регламент (ЄС) № 305/2011 щодо створення гармонізованих умов розміщення будівельної продукції на ринку. Робочі групи готують законопроєкт до другого читання.

305 регламент регулює умови щодо недопущення на територію Євросоюзу будівельної продукції та послуг, що можуть загрожувати життю та здоров’ю людей, завдавати шкоди довкіллю А його впровадження в Україні покращить якість будівельних матеріалів і надасть змогу боротися з підробками та матеріалами низької якості.

Законопроєктом визначено основні вимоги до будівель із точки зору безпеки, охорони здоров’я, довговічності, енергозбереження, охорони довкілля від проєктування до демонтажу.
Згідно із законопроєктом, виробники мусять скласти декларацію показників та маркувати продукцію знаком відповідності технічним регламентам.

Впровадження законопроєкту усуне технічні бар’єри для залучення міжнародних інвестицій у країну й розблокує вихід вітчизняним виробникам на європейський ринок будівельної продукції.

Читайте ще: Впровадження BIM-технологій у будівництві: Мінрегіон формує робочу групу

В Україні імплементація регламенту 305 має завершитися до кінця 2020 року відповідно до зобов’язань взятих у рамках асоціації з ЄС.
Ідентифікатор: 14900