Роботи з реалізації унікального сміттєпереробного заводу тривають
Фото: Львівська міська рада

Роботи з реалізації унікального сміттєпереробного заводу тривають

У Львові триває тендер на будівництво унікального для України механіко-біологічного заводу з переробки відходів. 9 квітня 2020 року ЛКП «Зелене місто» отримало технічні пропозиції від чотирьох учасників. Через карантин Європейський Банк Реконструкції й Розвитку (ЄБРР) дозволив подати документацію онлайн.

Завод працюватиме за технологією механіко-біологічної переробки. Спеціальне обладнання буде сортувати відходи автоматично. Частково деякі процеси проводитимуть вручну. На цьому етапі буде відсортовано сировину, яку потім направлять на переробку. А органічні відходи будуть компостуватись. Частка залишкових відходів становитиме орієнтовно 30%. Вони будуть спресовані і відправлені на захоронення.
Комплекс також передбачає можливість виробництва твердого умовного палива. Ця сировина не має такого попиту, як вторсировина. Тому її висушують, подрібнюють і використовують як паливо на заводах.
Комплекс матиме різні зони, закриті тунелі та спеціальні фільтри, щоби запобігти поширенню неприємного запаху.

Згідно з тендерною документацією на будівництво заводу знадобиться два роки. Його проєктна потужність становить 240 тисяч тонн відходів на рік у разі двозмінної роботи. У разі збільшення навантаження завод можна модернізувати.

ЛКП «Зелене місто»​ отримало технічні пропозиції від:
  • Eggersmann Anlagenbau GMBH (Німеччина);
  • Control Process S.A. (Польща);
  • WTT (Нідерланди) та Axis (Литва);
  • MUT (Австрія) та Dogusan (Туреччина).

Усі учасники мають досвід будівництва подібних проєктів.

Паралельно з будівництвом Львів запровадить нову систему поводження з відходами. Вона передбачає сортування сухих та вологих відходів, вторинної сировини, облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного та будівельного сміття.
Також планується рекультивувати старий Грибовицький полігон.

Читайте ще: ЄБРР інвестував в Україну 1,1 млрд євро в 2019 році

Тендерний комітет вивчає подані заявки, які потім будуть відправлені на розгляд ЄБРР. Після цього учасники надішлють цінові пропозиції й буде визначено переможця.
Паралельно на виділеній ділянці (територія біля очисних споруд) проводяться підготовчі роботи аби підрядник отримав уже готовий до будівництва майданчик.

ЄБРР та Фонд Східноевропейського партнерства з енергоефективності та довкілля фінансують проєкт і виступають консультантами та наглядачами.
Ідентифікатор: 14866