Заміна 30% освітлення в Україні на світлодіодне дозволить економити 52 млрд КВт*год на рік
Фото: morguefile.com

Заміна 30% освітлення в Україні на світлодіодне дозволить економити 52 млрд КВт*год на рік

Активне заміщення традиційного освітлення на енергозберігаюче світлодіодне — необхідна умова для зменшення споживання електроенергії. Про це йшлось на круглому столі, організованному Державним агентством енергоефективності та енергозбереження України, який пройшов за сприянням Всеукраїнської громадської організації УСПП та НАНУ, повідомляє прес-центр Агентства.

За інформацією Віктора Сорокіна, Голови Правління Асоціації виробників світлодіодної техніки, заступника директора Інституту фізики напівпровідників ім.В.Є.Лашкарьова НАНУ, у разі заміни до 2020 року принаймні 30% джерел освітлення від загальної потреби країни на світлодіодні, можна зекономити 52 млрд КВт*год електроенергії на рік. За словами науковця, це прирівнюється до обсягу електроенергії, виробленої за рік двома блоками АЕС.
При Агентстві створять постійно діючу робочу групу, завданням якої буде підготовка відповідних змін до діючого законодавства. Крім того, державна підтримка для населення та ОСББ поряд із заходами з поліпшення енергоефективності будинків, буде також поширюватися на заходи з модернізації систем освітлення (заміна ламп розжарювання на світлодіодні та встановлення автоматичних систем включення і виключення світильників).
В останні роки спостерігається тенденція до скорочення споживання електроенергії: за даними Міненерговугілля, у 2013 році було спожито з урахуванням технологічних втрат у мережі на 2,5% менше електроенергії, ніж у 2012 (183,73 млрд кВт*г проти 188,46 млрд кВт*г відповідно), протягом січня-жовтня 2014 — на 6,9% менше, аніж у той же період 2013 року (140,50 млрд кВт*г проти 150,20 млрд кВт*г).
Зважаючи на таку тенденцію, озвучені обсяги економії, яких Україна може досягти протягом наступних п’яти років завдяки впровадженню енергозберігаючого освітлення, можуть становити понад третину від загального обсягу споживання електроенергії країни.

Нагадаємо, що Philips зацікавлена у модернізації вуличного освітлення Києва.
Ідентифікатор: 12643