Ціни на плоский прокат в Європі впали до найнижчого рівня більш ніж за півтора року

Ціни на плоский прокат в Європі впали до найнижчого рівня більш ніж за півтора року

Європейські політики гарячково шукають вихід з фінансової кризи. Найбільш `свіжі` пропозиції полягають в підписання, як мінімум, 17 країнами єврозони `бюджетного пакту`, який різко обмежить суверенітет держав у фінансовій сфері і зажадає від них беззастережного дотримання бюджетної дисципліни та проведення політики жорсткої економії в найближчі роки.
Самі по собі ці заходи нададуть найбільш негативний вплив як на споживчий ринок в регіоні, так і на загальний рівень економічної активності. Однак проблема в тому, що вони ніяк не допоможуть у вирішенні поточної проблеми - труднощів, які випробовують деякі європейські країни з сплатою зроблених ними раніше боргів. Судячи з усього, частину цієї заборгованості доведеться списувати, а втрати покривати за рахунок банків-кредиторів, з одного боку, а також і без того дефіцитних бюджетів, з іншого. Внаслідок цього в Європі скорочується обсяг кредитування. Банки створюють резерви і обмежують операції з позичальниками, які виглядають для них не повністю надійними, а таких у сьогоднішньому Євросоюзі переважна більшість.
Споживачі сталевої продукції і дистриб`ютори вже завершили процес мінімізації складських запасів. Однак у Європі впав і реальний попит на плоский прокат. Покупки його здійснюються невеликими партіями під конкретні потреби. При цьому, як тепер усвідомлюють усі учасники ринку, таку політику покупці будуть проводити і на початку майбутнього року.
Практичні всі найбільші металургійні компанії Європи в останні місяці скоротили обсяг випуску. Однак у виробників усе ще залишаються значні нерозпродані надлишки - перш за все, гарячекатаних рулонів. Багато компаній намагаються збути цю продукцію до Нового року і в результаті збивають ціни.
На початку грудня вартість гарячого прокату в Південній Європі опустилася нижче психологічно значимої межі в 450 євро за т EXW. За деякими даними, ряд італійських компаній збувають цю продукцію на експорт усього по 410-415 євро ($ 551-565) за т FOB. Такі ж ціни на умовах EXW можна отримати і при покупці великих партій гарячого прокату в Італії або Іспанії. В інших країнах котирування варіюють в інтервалі від 420 до понад 460 євро за т EXW, проте важко сказати, підкріплюються ці цифри реальними угодами. За словами трейдерів, рівень цін і величини знижок визначаються в кожному випадку в індивідуальному порядку.
Така ж плутанина спостерігається і щодо імпорту. Хоча європейські трейдери віддають перевагу продукції місцевого виробництва завдяки мінімальним строками поставки, активність в регіоні проявляють компанії з СНД, Туреччини, Китаю, близькосхідних країн. Котирування на гарячий прокат, при цьому, коливаються від 410-420 євро за т CFR / DAP для української продукції до більше 470 євро за т CFR для єгипетської.
Товстолистова сталь виглядає більш стійкою, хоча попит на неї останнім часом теж дещо скоротився. Базові ціни на комерційну продукцію знаходяться в інтервалі 520-540 євро за т EXW практично по всій Європі і тільки в Німеччині можуть перевищувати 560 євро за т EXW. Український товстий лист надходить до країн Східної Європи з 505-525 євро за т DAP.
Перспективи європейського ринку плоского прокату на грудень виглядають, з точки зору більшості фахівців, не надто втішними. Деякі металургійні компанії розраховують на хвилю передріздвяних закупівель, однак видається, що в поточному році вона буде дуже слабкою. Більш ймовірно, що протягом найближчого місяця виробникам гарячого прокату доведеться і далі знижувати ціни. При цьому, не виключено, що `дно` буде досягнуто тільки на позначці 400 євро або навіть $ 500 за т.

http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9638