Ціни на плоскі напівфабрикати продовжують знижуватися

Ціни на плоскі напівфабрикати продовжують знижуватися

На світовому ринку слябів ще в середині листопада настала пауза, яка, ймовірно, може протривати до кінця поточного року. Прокатні заводи, скаржачись на падіння попиту на листову сталь, призупинили закупівлі напівфабрикатів. До того ж, споживачі не хочуть ризикувати, не знаючи, на який рівень у результаті опустяться котирування на гарячекатані рулони в січні. В Азії, за даними трейдерів, більшість прокатників ще не уклали контракти на закупівлю слябів у першому кварталі 2012 року. Тайванська компанія Chung Hung Steel, зокрема, заявила про намір почекати з цим до середини січня.
У листопаді угоди з постачання слябів з СНД і Латинської Америки на Тайвань і в країни Південно-Східної Азії полягали з розрахунку $ 580-590 за т CFR, проте за останні два-три тижні ціни значно знизилися. Російські компанії пропонують напівфабрикати з поставкою в січні-лютому по $ 570-580 за т CFR, бразильська і мексиканська продукція котирується на рівні $ 560-570 за т CFR. Тим не менш, навіть на спотовому ринку обсяг продажів мінімальний. Споживачі, вказуючи на падіння котирувань на гарячекатані рулони в регіоні, вимагають зниження цін до не більше $ 550 за т CFR, на що поки не погоджуються постачальники.
Обсяг пропозиції слябів, при цьому, можна назвати надмірною. Цю продукцію готові продавати не тільки меткомбінати з Латинської Америки та СНД, але також японські і корейські підприємства. При цьому, відносно низький курс корейської валюти сприяє зниженню доларових цін.
В інших регіонах ситуація на ринку слябів, мабуть, ще гірше, ніж в азіатських країнах. Європейські компанії самі готові виставляти на продаж напівфабрикати. Ціни на гарячекатані рулони в регіоні падають, крім того, металурги виводять з ладу надлишкові потужності. В останні два-три місяця постачання напівфабрикатів на європейські прокатні заводи, здійснювалися, головним чином, в рамках вертикальної інтеграції. Товарні сляби попитом не користуються.
У США спроби місцевих компаній знову підняти ціни на плоский прокат вселяють певний оптимізм у постачальників напівфабрикатів. Але самі прокатники ведуть обережну політику, мінімізуючи обсяги закупівель і намагаючись купувати сляби на місцевих заводах, здійснюють поставку в стислі терміни. В кінці листопада російські компанії пропонували напівфабрикати в США по $ 600-610 за т CFR, а бразильська продукція котирувалася на рівні $ 590-600 за т CFR. І поки підвищення цін у найближчому майбутньому виглядає малоймовірним.
За оцінками аналітиків, у першому кварталі 2012 року ринок слябів опиниться під впливом двох протилежних тенденцій. По-перше, багато металургійних компаній сподіваються на зростання купівельної активності з початком нового року. Це має сприяти подорожчанню як готового прокату, так і напівфабрикатів. У той же час, в січні на світовому ринку подешевшають залізна руда і коксівне вугілля. Це, навпаки, буде тягнути сляби вниз.
Судячи з усього, підйом на світовому ринку сталі, якщо і відбудеться, то ближче до весни. Поки що ринок плоского прокату, очевидно, ще не дійшов до крайньої точки спаду. Так що, перш ніж трохи подорожчати на початку майбутнього року, сляби ще цілком можуть подешевшати.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9630