Ціни на арматуру в країнах Близького Сходу повертаються на травневий рівень

Ціни на арматуру в країнах Близького Сходу повертаються на травневий рівень

Вартість арматури на ринку Близького Сходу повертається на той рівень, на якому вона перебувала перед стрибком в кінці травня - початку червня. Турецькі компанії, через відсутність попиту змушені опускати ціни все нижче і нижче, вже довели внутрішні котирування до близько $ 705-720 за т EXW (без ПДВ), а експортні - до $ 710-720 за т FOB. При цьому, споживачі поки не поспішають з новими закупівлями, так що, на думку аналітиків, у найближчий тиждень ціни повинні ще трохи зменшитися.
В принципі, розрахунок металургів, на початку червня накрутили котирування до самого високого рівня з вересня 2008 року, на перший погляд виглядав вірним. Близькосхідні компанії, до цього більше двох місяців не здійснювали серйозних угод, витратили велику частину запасів сталевої продукції. До цього слід додати і підйом в турецькій будівельній галузі, що створив додатковий попит на конструкційну сталь, а також обмежений обсяг пропозиції червневої і липневої продукції.
Однак проблема полягала в тому, що зліт цін на турецьку арматуру був лише в незначній мірі підтриманий виробниками з інших країн. Перш за все, стабільними залишилися ціни в Саудівській Аравії, яка на сьогоднішній день є найбільшим споживачем арматури в регіоні. На вимогу держави саудівські компанії з червня минулого року продають арматуру по $ 730-750 за т EXW, цей інтервал залишається незмінним і досі. Тому на одному з найбільших ринків турецька продукція виявилася неконкурентоспроможною у порівнянні з пропозиціями місцевих компаній, а також постачальників з ОАЕ і Катару.
В Ірані на минулий місяць припали різкі валютні коливання. Курс національної валюти спочатку різко впав, а тепер повільно піднімається назад. При цьому, внутрішні котирування на арматуру залишаються приблизно однаковими в доларовому еквіваленті, але опускаються в іранських ріалах. У зв`язку з цим місцеві споживачі проводять вичікувальну політику і намагаються не вдаватися до закупівель імпортної арматури.
Ринок Єгипту залишався активним до середини червня, поки не досяг насичення. Ближче до кінця місяця покупці, поповнивши запаси, припинили закупівлі, а місцеві металургійні компанії заявили про зниження цін. Нарешті, слабкість поширилася і на внутрішній ринок самої Туреччини. За даними опитувань, в червні очікування учасників будівельної галузі погіршилися порівняно з травнем. В країні все ще триває політична криза після парламентських виборів 12 червня, на якому жодної з чотирьох представлених у вищому законодавчому органі партій не вдалося завоювати абсолютної більшості.
В результаті турецьким компаніям доводиться знижувати внутрішні та експортні котирування до того рівня, який зможе зацікавити споживачів. Деякі трейдери вже заявляють, що покупці в Перській затоці, Єгипті і країнах Леванту готові повернутися на ринок при зниженні вартості арматури до близько $ 700-710 за т FOB або $ 720-725 за т CFR.
Самі металурги розраховують на те, що після повернення споживачів на ринок ціни можна буде підвищити знову. Запаси арматури у близькосхідних покупців не занадто великі, тому очікується, що будівельні компанії і дистриб`ютори будуть активно укладати договори на серпень-вересень з урахуванням на підйом у галузі після Рамадану (1-30 серпня). Крім того, турецьких експортерів має надихати оголошене компаніями Qatar Steel і Emirates Steel Industries підвищення липневих котирувань на $ 17-22 за т.
Втім, не всі учасники ринку розділяють цю точку зору. На думку деяких трейдерів, немає ніяких причин очікувати різкого поліпшення ситуації в регіональній будівельної галузі після Рамадана, а значить, ні будівельникам, ні дистрибуторам немає сенсу робити значні закупівлі. Звичайно, можна буде очікувати, що турецькі металурги при перших же ознаках розширення попиту постараються знову підняти ціни, а далі ... як вийде.
Вартість арматури виробництва СНД залишається поки стійкою. Білоруський метзавод, уклавши ряд контрактів по $ 690 за т FOB, тимчасово залишив ринок, а українські компанії пропонують цю продукцію в країни Африки і Східної Європи по $ 710-725 за т FOB. У Росії арматура останнім часом подорожчала, так що постачальники навряд чи будуть прагнути відправляти цю продукцію на експорт за зниженими цінами.
Та й турецькі компанії в осяжному майбутньому навряд чи стануть опускати експортні котирування на арматуру помітно нижче $ 700 за т FOB. Металобрухт і заготовки залишаються відносно дорогими і, відповідно, будуть утримувати арматуру від спаду.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9056