На близькосхідному ринку довгомірного прокату ціни пішли вгору

На близькосхідному ринку довгомірного прокату ціни пішли вгору

Спад на близькосхідному ринку конструкційної сталі тривав більше трьох місяців, проте й він, нарешті, підійшов до кінця. У кінці квітня - початку травня турецькі виробники отримали можливість підняти експортні котирування на арматури до $ 685-695 за т FOB, а на катанку - до $ 720-730 за т FOB. Компанії з СНД, що вийшли на ринок з пропозиціями червневої продукції, також мають намір довести вартість арматури і катанки до $ 680-690 і $ 720-730 за т FOB відповідно.
При цьому основною причиною підйому стало, за великим рахунком, збільшення купівельної активності на турецькому внутрішньому ринку. Будівельний сектор Туреччини, на відміну від більшості інших країн регіону, знаходиться на підйомі. До кінця квітня запаси готової продукції як у дистриб`юторів, так і в кінцевих споживачів підійшли до кінця, що й змусило їх відновити закупівлі. Завдяки цьому турецькі компанії змогли підняти ціни на арматуру до $ 700-715 за т EXW (без ПДВ) і перекрити подорожчання металобрухту і заготовок. За словами спостерігачів, особливо високим був попит на катанку, яка застосовується для виготовлення металовиробів та металевої сітки.
Підйом на внутрішньому ринку дозволив турецьким металургам розпродати залишки травневої і більшу частину червневої продукції. Обсяг пропозиції внаслідок недавнього скорочення обсягів виробництва досить обмежений, що також допомагає підвищувати ціни. Тим часом, ситуація на близькосхідному ринку в цілому залишається не дуже сприятливою. Так, попит останнім часом збільшився, але за своїми масштабами він не йде ні в яке порівняння навіть з минулим роком.
Крім Туреччини підйомом в будівельній галузі може похвалитися тільки Саудівська Аравія, де влада за останні місяці запустили безліч нових проектів у житловому і інфраструктурному секторах. На цих будівництвах використовується, в основному, продукція місцевого виробництва, однак на ринку є місце і для імпорту. Щоправда, значна його частина представлена ​​поставками з Катару та ОАЕ. В обох цих країнах спостерігається надлишок пропозиції арматури, що змушує виробників знижувати ціни. І Qatar Steel, і Emirates Steel Industries в травні зменшили котирування, пропонуючи арматуру по $ 675-690 за т FOB. Тим не менш, у перших числах травня в Перській затоці купувалася і турецька продукція по $ 700-710 за т CFR.
Значний попит на конструкційну сталь демонструє Ірак, що став останнім часом, зокрема, одним з найбільших покупців української арматури. Після довгої перерви на ринку з`явилися компанії з Єгипту, а місцева Ezz Steel в травні вперше за чотири місяці зважилася на підвищення котирувань, довівши вартість арматури до більше $ 750 за т EXW. Невеликі партії продукції набувають і ліванські покупці.
У той же час, поки не видно ніякого прогресу в Ірані. Конфлікт між президентом Ахмадінеджадом і аятолою Хаменеї привів до досить гострого внутрішньополітичної кризи і надав різко негативний вплив на економіку країни. Заворушення паралізували ринок Сирії, причому, в цій країні обстановка ще може загостритися.
Тому, як видається, період активності на близькосхідному ринку довгомірного прокату не триватиме довго. Поповнивши запаси, місцеві компанії, очевидно, покинуть ринок, щоб повернутися на нього тільки у вересні, після завершення Рамадану, який цього року триватиме з 1 по 30 серпня. Природно, в таких умовах експортери арматури роблять все можливе, щоб встигнути підняти ціни як можна вище. Цим вони готують для себе простір для тривалого повільного відступу в літні місяці.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8863