Металургійні компанії СНД знову піднімають ціни на заготовки

Металургійні компанії СНД знову піднімають ціни на заготовки

Як і очікувалося, виробники сталі в СНД, розпродавши залишки квітневої продукції за низькими цінами (близько $ 580-595 за т FOB), встановили котирування на травень на більш високому рівні. Вартість напівфабрикатів для споживачів в Туреччині та країнах Близького Сходу вказується в інтервалі $ 600-620 за т FOB, причому, більшість постачальників пропонує не менш $ 610 за т FOB.
Підвищення цін, вірніше, їх повернення на рівень першої половини квітня виглядає цілком виправданим. Запаси напівфабрикатів у близькосхідних прокатників досить скромні, тому експортери не без підстав розраховують на нову хвилю закупівель. Крім того, в регіоні останнім часом дещо піднялися котирування на металобрухт і арматуру, що об`єктивно має призвести і до подорожчання заготовок.
Тим не менш, слабкостей у нинішнього ринку заготовок теж вистачає. Перш за все, реальний попит на напівфабрикати в регіоні досить низький через глибокої депресії в будівельній галузі. На думку ряду фахівців, збільшення попиту на арматуру на Близькому Сході можна буде очікувати лише після завершення Рамадану, тобто в кінці серпня - початку вересня. Такі країни як Лівія, Сирія, Єгипет або зовсім пішли з ринку в силу зрозумілих сумних причин, або різко скоротили споживання прокату.
Зростання цін на турецьку арматуру в регіоні може, як це неодноразово бувало в останні місяці, виявитися короткочасним явищем. Турецькі експортери в кінці квітня пропонували арматуру по $ 670-680 за т FOB, але для близькосхідних покупців ці ціни були абсолютно неприйнятними. Зокрема, в ОАЕ завищеними сприймаються котирування на рівні $ 660 за т CFR. Місцева компанія Emirates Steel Industries знизила ціни на травень до близько $ 675 за т EXW, очевидно, впадуть і експортні котирування. Взагалі внаслідок надлишку пропозиції готового прокату в ОАЕ арматура з цієї країни, що не обкладається митом у країнах Перської затоки, стає найбільш серйозним конкурентом турецької продукції в регіоні. На думку аналітиків, турецьким експортерам, які орієнтуються в даний час, насамперед, на США, Бразилію та країни Південно-Східної Азії, найближчим часом доведеться піти на зниження котирувань, що потягне вниз і заготовки.
Нарешті, поки не виправдовуються надії постачальників, пов`язані з Іраном. Сплеску активності з боку місцевих прокатників очікували ще на початку квітня, але ось уже місяць підійшов до кінця, а попит на заготовки залишається вкрай низьким. Ціни на продукцію російських і казахстанських компаній не перевищують $ 600-610 за т FOB. За даними іранських джерел, намічені на поточний рік будівельні проекти поки не стартували, ціни на арматуру в країні стагнують, тому прокатники і трейдери виявляють розумну обережність. Швидше за все, підвищення іранського ринку буде мати ажіотажний характер, але зовсім не ясно, коли це станеться. Зараз трейдери чекають пробудження покупців у травні, але і це не можна вважати вирішеним. Не виключено, що в нестабільній і тривожної політичної ситуації ні влади, ні приватний сектор в Ірані не наважаться на серйозні інвестиції в будівництво.
Нічого доброго для експортерів не відбувається поки й на далекосхідному ринку. Попит на довгомірний прокат у більшості країн регіону залишається низьким, котирування на металобрухт в кінці квітня знизилися, а реальні обсяги угод на постачання заготовок досить мізерні. Так як вартість арматури на місцевому ринку не завжди досягає навіть $ 700 за т CFR, регіональні прокатники відмовляються від покупки занадто дорогих для них напівфабрикатів. Експортери з СНД, Тайваню, Туреччини, Кореї вказують ціни на заготовки на рівні $ 655-670 за т CFR, але вони, здебільшого, є номінальними. Споживачі чітко дають зрозуміти, що для них вартість заготовок порядку $ 650 за т CFR є граничною.
Судячи з усього, металургам з СНД вдасться продати частину травневої продукції за виставленими ними цінами - просто внаслідок відсутності на ринку більш вигідних для покупців пропозицій. Але ближче до кінця травня постачальникам, швидше за все, знову доведеться піти на поступки, щоб розібратися із залишками.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8843