Світова металургійна промисловість досягла в березні рекордного обсягу виплавки сталі

Світова металургійна промисловість досягла в березні рекордного обсягу виплавки сталі

Як повідомила World Steel Association (WSA), в березні 2011 року обсяг виплавки сталі в 64 країнах, що передають відповідні дані в розпорядження асоціації, досяг 129,3 млн. т. Це рекордний результат в історії, на 1,8% перевершує минулий максимальний показник , досягнутий у січні цього року. За даними WSA, виробництво в березні поточного року на 7% перевищило рівень аналогічного місяця річної давності. Китайський зростання, що перевищив 9%, перекрив зниження, що спостерігалося в США і Японії.
У першому кварталі в Японії було виплавлено 27,7 млн. т сталі, на 4,4% більше, ніж рік тому. Виробництво сталі в березні склало 9,09 млн. т, що трохи перевищує лютневий обсяг, але більш ніж на 550 тис. т менше, ніж у січні і на 150 тис. т відстає від показника березня 2009 року. Для фахівців такий невеликий спад був, до певної міри, сюрпризом, адже в зоні, що постраждала від землетрусу 11 березня, знаходилося три великих меткомбінату сукупної продуктивністю 28,5 млн. т на рік, а споживання сталевої продукції в країні потім істотно скоротилася через кризи в національній промисловості (перш за все, автомобільної), викликаного розривом виробничо-збутових ланцюжків. Втім, судячи з усього, в квітні металурги кілька зменшили обороти. Як нещодавно повідомляла компанія JFE Steel, зменшення внутрішнього попиту призвело до накопичення надлишкових запасів сталевої продукції, так що завантаження потужностей повинна знизитися.
Характерно, що в порівнянні з першим кварталом докризового 2008 року сталеливарна галузь Японії, як і більшості інших країн, все ще демонструє досить скромні показники. У цілому за перші три місяці поточного року виплавка сталі в `іншому` світі за межами Китаю та Індії була на 9,1% менше, ніж за той же період 2008 року. У Японії це відставання становило 10,2%, в США - 17,3%, в ЄС-27 - 14,8%. Не відновили докризові показники металурги Росії (відставання на 8,9% в порівнянні з першим кварталом 2008 року) та Україні (-21,0%). За прогнозом WSA, споживання сталі в західних країнах і в 2012 році буде на 14% менше, ніж у 2007-му, особливо сильний спад, як і раніше відзначається в будівельній галузі.
Проте в цілому виробництво сталі в першому кварталі 2011 року на 8,9% перевищило рівень аналогічного періоду річної давності і на 10,1% - січня-березня 2008 року. Основний внесок у цей підйом внесли Китай, Індія, Корея плюс `примкнули до них` Туреччина та Іран. У Китаї в перші три місяці поточного року було вироблено майже на 50 млн. т сталі більше, ніж за той же період трирічної давності, Індія і Корея дали приріст більш ніж на 3 млн. т кожна, в Туреччині зростання склало трохи більше, а в Ірані - трохи менше 1 млн. т.
Китайська металургійна промисловість поставила в березні черговий рекорд, видавши більше 59,4 млн. т сталі. Причому, за даними національної металургійної асоціації CISA, у першій декаді квітня середньоденний обсяг виплавки стали вийшов на новий максимальний рівень - 1,98 млн. т. Однак виробництво сталі в країні явно має надлишкову характер. Трейдери повідомляють про збільшення складських запасів, ціни незважаючи на що додав останнім часом попит на межі застою. Важливим індикатором переповнення внутрішнього ринку є і розширення китайського експорту сталі, що досяг у березні 4,91 млн. т - найвищий показник з червня минулого року.
Індія в березні вперше вийшла на обсяг виробництва сталі більше 6 млн. т на місяць завдяки введенню в дію нових потужностей на заводах таких компаній як Essar Steel і JSW Steel. Причому, до кінця року в країні очікується завершення ще низки великих проектів. У той же час, в Кореї та Туреччини максимальний приріст припав на минулий рік, коли вступили в дію нові доменні печі й лінії прокати на кількох національних меткомбінатах. У поточному році темпи зростання виробництва сталі в цих країнах знову знизяться, хоча зараз вони, звичайно, дуже великі. У Кореї обсяг виплавки сталі за підсумками першого кварталу перевищив показники аналогічного періоду минулого року на 23,9%, а в Туреччині - на 30,6%!
Очевидно, падіння цін на сталеву продукцію, що спостерігається в останні кілька тижнів на більшості регіональних ринків, змусить металургів дещо скоротити завантаження потужностей. Обмежувальну політику найближчим часом, безумовно, будуть проводити і більшість російських і українських компаній, що зіткнулися в квітні з великими збутовими проблемами. Правда, основний спад доведеться все ж таки не на квітень, а, мабуть, на травень. У той же час, Китай і Індія збережуть високі темпи зростання виробництва в сталеливарній галузі. Не виключено, що їхніми стараннями обсяг світового виробництва сталі в травні вперше в історії перевищить 130 млн. т.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8812