Російські та українські компанії скидають ціни на плоский прокат

Російські та українські компанії скидають ціни на плоский прокат

Труднощі зі збутом, які відчували російські та українські виробники листової сталі в березні, виявилися тільки `квіточками` у порівнянні з тим, що зазнали металурги у квітні. Попит на їхню продукцію впав на всіх основних ринках без винятку.
У Латинській Америці відбулося насичення, і місцеві дистриб`ютори призупинили закупівлі. Аналогічна ситуація спостерігається і в Європі. Країни Близького Сходу, по більшій частині, зберігають пасивність. У Перській затоці постачальників з СНД зазнають зростаючу конкуренцію з боку іранських компаній, що пропонують гарячекатані рулони по $ 720-740 за т CFR, а також індійських, китайських і корейських експортерів, готових продавати аналогічну продукцію по $ 690-710 за т CFR. Турецькі компанії через відсутність попиту самі були змушені опустити ціни на гарячекатані рулони до близько $ 700-720 за т EXW (без ПДВ). Нарешті, на відміну від першого кварталу, в квітні російські виробники зіткнулися з падінням цін і обсягу продажів на внутрішньому ринку.
Виходячи на ринок з травневими пропозиціями, металурги були змушені знизити котирування на $ 80-120 за т в порівнянні з березнем. Вартість українського гарячого прокату до середини місяця впала до $ 640-680 за т FOB. При цьому, до Туреччини дана продукція пропонується по $ 655-660 за т CFR (тобто без урахування імпортного мита в розмірі 5-9%), що може викликати інтерес тільки у місцевих виробників зварних труб, які останнім часом також дешевшають. У Східній Європі українські гарячекатані рулони котируються на рівні 470-490 євро за т DAP, що на 100 євро менше, ніж у регіональних виробників. Російські компанії пропонують свою продукцію по $ 670-700 за т FOB, при цьому, Магнітогорський меткомбінат намагається продавати гарячий прокат у Східній Азії. Втім, його продукція там все одно дорожче за китайську.
Поки що різке падіння цін не зробило ніякого позитивного впливу на рівень попиту. Більше того, більшість споживачів розраховують на нові поступки і в зв`язку з цим мають намір відкладати закупівлі до останнього. Ще в березні деякі трейдери в країнах Близького Сходу заявляли, що готові відновити операції тільки за умови зниження цін на гарячекатані рулони до менш ніж $ 600 за т CFR. Навряд чи вони суттєво змінили свої очікування.
Проблема посилюється тим, що російські і українські меткомбінати поки зберігають високу ступінь завантаження потужностей. Деякі компанії заявляли про скорочення обсягів випуску в квітні, але на незначну величину (порядку 3-5% в порівнянні з березнем). Поява надлишків непроданої продукції може підштовхнути постачальників до нових поступок.
Між тим, зниження цін виглядає досить безперспективним з точки зору стимулювання попиту. Коли економіка більшості країн світу знаходиться в депресивному стані, кредитування утруднено, а політична напруженість у країнах Близького Сходу і не думає спадати, переважна більшість дистриб`юторів та кінцевих споживачів будуть обмежуватися придбанням мінімальних партій продукції та підтримувати складські запаси на низькому рівні. При цьому, в умовах слабкого реального споживання чекати завершення процесу скорочення резервів у Європі і на Близькому Сході слід не раніше другої половини травня або навіть червня. До цього часу спокусити покупців можна тільки відвертим демпінгом, за який доведеться розплачуватися через місяць-півтора, коли попит нарешті зросте в силу об`єктивних причин.
Швидше за все, виробники плоского прокату в країнах СНД до кінця квітня підуть на ще одне зниження цін, що дозволить їм підвищити конкурентоспроможність своєї продукції порівняно з турецькою та китайською. Однак ця політика принесе бажане розширення обсягу продажів тільки за умови, що котирування так і залишаться на цьому мінімальному рівні.

http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8794