Близькосхідні постачальники арматури сподіваються на те, що ціни в регіоні вже досягли дна

Близькосхідні постачальники арматури сподіваються на те, що ціни в регіоні вже досягли дна

У другій декаді квітня експортери арматури з Туреччини і країн СНД завдяки зниженню цін на металобрухт змогли дещо зменшити вартість і своєї продукції. Котирування на турецьку арматуру, що відправляється в країни Близького Сходу, скоротилися до $ 640-660 за т FOB, а пропозиції від українських компаній і Білоруського металургійного заводу надходили з розрахунку $ 630-660 за т FOB. Одночасно знизилися внутрішні ціни на арматуру на російському і турецькому ринках.
За оцінками трейдерів, попит в регіоні залишається невисоким. Як і раніше практично не здійснюють закупівель єгипетські компанії. Внаслідок падіння активності в національної будівельної галузі потреби егіептскіх клієнтів в арматурі поки цілком задовольняють місцеві виробники. До того ж, з-за відносно низького курсу єгипетського фунта по відношенню до долара імпортна продукція в даний час неконкурентоспроможна навіть за цінами близько $ 650-660 за т CFR, які пропонують деякі турецькі експортери.
У країнах Леванту закупівлі поки обмежуються придбанням невеликих партій. У місцевих дистриб`юторів ще не вичерпалися запаси, крім того, політична нестабільність в Сирії неабияк налякала підприємців. У результаті ні кінцеві споживачі, ні трейдери не ризикують створювати запаси.
Більш сприятлива ситуація складається в країнах Перської затоки. В останні тижні пішли в ріст закупівлі арматури в Іраку. За словами трейдерів, інтерес до придбання конструкційної сталі за кордоном виявляють іранські компанії, хоча угод поки мало. Турецькі експортери орієнтують більшу частину поставок на Саудівську Аравію, Оман, Кувейт. Зниження цін до $ 650-660 за т CFR допомогло їм отримати нові контракти навіть в ОАЕ і Ємені.
Щоправда, в цілому потреба країн Перської затоки в імпортній арматурі скоротилася в кілька разів у порівнянні з докризовим періодом. На думку ряду експертів, будівельний бум в Дубаї в майбутньому вже не повториться. Незважаючи на те, що ОАЕ, як і раніше виглядає привабливим напрямком для інвестування внаслідок своєї політичної стабільності, основні кошти в найближчі роки будуть спрямовані не на ринок нерухомості, а на розвиток інфраструктури і промисловості.
При цьому, виробництво арматури в країні вже зараз стає надлишковим. На початку квітня прокатний стан на 500 тис. т арматури на рік запустила компанія Conares Metal Supply, а в середині квітня про завершення другої стадії свого мегапроекту розширення потужностей повідомила Emirates Steel Industries, яка тепер володіє можливостями для виплавки до 2,8 млн. т сталі на рік.
Судячи з усього, вже в майбутньому році ОАЕ перетвориться на нетто-експортера арматури (якщо ще є ним зараз). Завдяки тому, що на продукцію компаній з ОАЕ в країнах Перської затоки не стягується 5%-е мито, її конкурентоспроможність у регіоні не нижче, ніж у турецької. При цьому, велика частина покупок як і раніше доводиться на проекти, фінансовані державою, для яких купується, в основному, арматура місцевого виробництва.
Тим не менш, в цілому ринкова ситуація на Близькому Сході виглядає небезнадійною для постачальників. На думку багатьох спостерігачів, процес оптимізації складських запасів арматури в країнах регіону підходить до кінця. Вже на початку травня можна розраховувати на те, що реальне споживання співпаде з видимим. Попит, при цьому, залишиться досить низьким унаслідок загального економічного спаду в регіоні, однак він буде все ж таки відносно стабільним.
Турецькі металургійні компанії у зв`язку з цим розраховують, що в травні їм вдасться трохи підняти ціни на арматуру. Втім, судячи з усього, у них просто не буде іншого виходу, тому що в травні очікується відновлення зростання на регіональному ринку металобрухту. Очевидно, саме сировинний чинник буде визначальним на близькосхідному ринку довгомірного прокату в найближчі кілька тижнів, а то й місяців.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8790