Зниження цін на плоский прокат надає обмежений вплив на світовий ринок сталевих труб

Між різними сегментами світового ринку труб практично завжди спостерігалися значні контрасти, але в останні місяці вони, можна сказати, досягли граничного рівня. На тлі глибокого спаду, який продовжують випробовувати труби будівельного призначення та стагнації в машинобудівному секторі ринок нафтогазових труб справляє враження квітучої оази.
Основною рушійною силою тут виступають численні газові проекти, які реалізуються або плануються в різних країнах світу. Так, у США ситуацію в даному сегменті визначає зростання видобутку сланцевого газу. Розробка сланцевих родовищ, що дозволила американцям у минулому році випередити Росію і зайняти перше місце у світі за обсягами видобутку газу, вимагає буріння дуже великого числа свердловин та відповідної кількості обсадних труб. Однак найбільший попит спостерігається на трубопровідні труби, особливо, малого діаметра, службовці для приєднання численних бурових установок до трубопровідної мережі. У квітні провідні американські виробники даної продукції в черговий раз підняли ціни на цю продукцію, довівши їх, в середньому, до близько $ 1550 за метричну т EXW.
Японські компанії JFE Steel, Sumitomo Metal Industries і Nippon Steel на початку квітня заявили про намір підняти ціни на одно-труби великого діаметра (UO) на $ 400-500 за т. За словами представників трьох корпорацій, вони отримали великі замовлення на цю продукцію від низки близькосхідних та азійських компаній. Крім того, японці вважаються фаворитами у тендері на постачання 700 тис. т труб для австралійського проекту Ichthys, що включає розробку великого газового родовища в Тиморському морі і будівництво заводу зі скраплення газу.
Взагалі санкції по відношенню до китайських трубах, введені в США, ЄС і ряді інших країн у 2009-2010 роках, справили благотворний вплив на бізнес японських трубників. За перші 11 місяців 2010/2011 фінансового року (квітень / березень) японський експорт безшовний труб перевищив показники аналогічного періоду попереднього року на 38%, досягнувши 624 тис. т, а постачання зварних труб зросли на 45,5%, до 874 тис. т .
В Україні виробництво труб великого діаметру завдяки появі нових замовлень з боку Росії і близькосхідних країн у першому кварталі поточного року зросла майже в 4,5 рази в порівнянні з січнем-березнем 2010 року і досягло 158 тис. т, а випуск безшовних труб додав 62% , до понад 580 тис. т. У той же час, збільшення випуску зварних труб малого і середнього діаметра склало всього 20%, а всього цієї продукції було вироблено близько 190 тис. т.
Ці контрастні дані відображають нинішній стан справ на трубному ринку. Безшовні труби, особливо, нафтогазового сортаменту, користуються високим попитом, ціни на них стабільні. У першій половині квітня вартість російської та української продукції ГОСТ 8731/8732 марки 10,20 діаметром 48-406 мм при поставках до Туреччини становила близько $ 1070-1170 за т CFR. При цьому, деякі російські компанії пропонували вже червневу продукцію, повідомляючи про велику кількість замовлень з боку американських покупців.
У той же час, виробники зварних труб у Росії і України скаржаться на слабкий попит як на внутрішньому ринку, так і за кордоном. Продукція, що відповідає стандарту ASTM A53 сорт `В`, діаметром до 8 дюймів пропонується українськими компаніями по $ 730-780 за т FOB, що приблизно відповідає китайському рівня. Поки багато виробників зварних труб в країнах Близького Сходу використовують підкат, придбаний на початку року, коли ціни були досить високими. Через це вартість труб загального призначення в Саудівській Аравії і ОАЕ перевищує $ 950 за т EXW для продукції з товщиною стінки менше 2 мм і складає $ 850-900 за т EXW для більш товстостінних. У цілому високий попит на труби не нафтогазового сортаменту спостерігається в регіоні тільки в Саудівській Аравії, в інших країнах обсяги споживання значно відстають від торішніх показників.
Як видається, в найближчі кілька тижнів ціни на зварні труби будуть йти вниз через слабкий попит і здешевлення підкату. У той же час, на ринку безшовних труб істотного спаду в доступному для огляду майбутньому не передбачається незважаючи на очікуване зниження вартості заготовки.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8787