Ціни на плоский прокат виробництва СНД продовжують знижуватися

Ціни на плоский прокат виробництва СНД продовжують знижуватися

Ринок сталі в регіоні Європа - Близький Схід переживає спад, від якого найбільшою мірою страждають українські та російські компанії. Російський ринок, який на початку року, здавалося, був готовий `переварити` будь-які обсяги продукції, до кінця березня остаточно заспокоївся, і вже виробникам довелося зменшувати ціни, щоб хоч якось зацікавити покупців, які накопичили достатні запаси. На зовнішніх ринках попит після провалу в кінці лютого так і не відновився. Громадянська війна в Лівії як і раніше робить паралізує вплив на ділову активність у країнах Близького Сходу. Латиноамериканські компанії після активних покупок в березні тримають паузу. Європейські компанії роблять деякі придбання, притягнуті низькими цінами на українську і російську продукцію, однак цього недостатньо, щоб компенсувати провал на всіх інших напрямках.
Як і раніше фактично закритий для виробників з країн СНД ринок Туреччини. Введення в дію нових потужностей з виробництва плоского прокату минулого року привів у нинішніх умовах до надлишку пропозиції. При цьому, можливості турецьких компаній для експорту листової сталі вельми обмежені. У результаті металургам, протягом усього лютого і більшої частини березня тримали ціни на одному рівні, довелося піти на значні поступки. Внутрішні ціни на гарячекатані рулони в країні скоротилися на початку квітня до $ 720-740 за т EXW (без ПДВ), а деякі трейдери готові продавати цю продукцію і по $ 700 за т з металобази.
У цій ситуації ні російські, ні українські компанії практично не мають шансів. Вартість російського гарячого прокату вказується для турецьких покупців на рівні $ 720-740 за т CFR, українського - $ 705-720 за т CFR. До цього ще треба додати 9% мита (або 5%, якщо матеріал призначений для виробництва труб). При цьому, турецькі споживачі не вважають, що ціни вже досягли дна, і чекають протягом квітня подальшого зниження.
Все нижче опускати ціни доводиться і експортерам з країн СНД. Останні пропозиції по гарячому прокату надходили з розрахунку $ 680-705 за т FOB для української продукції та до $ 725 за т FOB - для російської. При цьому, виробники, очевидно, віддають собі звіт у тому, що знижки в нинішніх умовах не сприяють розширенню продажів. Якщо попиту немає, його немає, які б ціни не пропонувалися. Однак металурги, які збільшили випуск в березні на хвилі тодішнього піднесення, доводиться демпінгувати, щоб розпродати залишки квітневої продукції. Очевидно, поки ця задача не вирішена, ціни будуть знижуватися, але за травневими контрактами котирування, судячи з усього, знову зростуть.
Що стосується попиту, тут ситуація є досить безнадійною. На думку експертів, розраховувати на істотне зростання закупівель плоского прокату на Близькому Сході можна буде тільки в третьому кварталі - не раніше. Поки що ж споживачі і дистриб`ютори все ще мають достатні запаси, щоб проводити вичікувальну політику, тим більше, що реальне споживання ще довго буде залишатися вкрай низьким.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8758