Ціни на заготовки повільно знижуються через слабкий попит

Ціни на заготовки повільно знижуються через слабкий попит

На світовому ринку заготовок вже майже два місяці не відбувається істотних змін. Ціни на цю продукцію відносно стабільні, та й попит відрізняється постійністю - правда, на рівні, близькому до нульового.
Експортери напівфабрикатів з країн СНД все ще мають значні обсяги нерозпроданою квітневої продукції, незважаючи на те, що обсяг пропозиції і в цьому місяці досить обмежений. Деякі заводи останнім часом зменшили завантаження потужностей, інші прагнуть випускати не заготовки, а більш затребуваний на внутрішньому ринку довгомірний прокат.
За словами представників компаній-експортерів, інтерес до придбання напівфабрикатів виявляють багато прокатники в країнах Близького Сходу, але практично всі вони вважають занадто завищеними ціни близько $ 620-630 за т FOB, до недавнього часу пропонувалися постачальниками. В останніх числах березня металурги зменшили котирування до $ 610-620 за т FOB, але покупці наполягають на зниженні до $ 600 за т FOB і менш, вказуючи на слабкість регіонального ринку довгомірного прокату і здешевлення металобрухту.
Дійсно, будівельна галузь більшості близькосхідних країн в останні два місяці справляє враження повністю паралізованою політичними негараздами. Як кінцеві споживачі, так і виробники готового прокату воліють купувати необхідну їм продукцію дрібними партіями, для покриття поточних потреб. Зокрема, таку політику проводять турецькі прокатники, які віддають перевагу тому набувати заготівлі в місцевих компаній, благо, вартість напівфабрикатів на внутрішньому ринку скоротилася до початку квітня до менш $ 640 за т EXW (без ПДВ). Українські компанії, в той же час, поки не готові продавати дешевше $ 630 за т CFR. Аналогічна ситуація склалася і в країнах Перської затоки, де заготовки з СНД, пропоновані за $ 660-670 за т CFR, не витримують конкуренції з продукцією місцевого виробництва.
У середині березня більш високі ціни можна було отримати в Італії, де прокатні заводи охоче купували недорогі для них заготовки в СНД, користуючись підвищенням курсу євро по відношенню до долара. Однак до кінця місяця і на цьому ринку наступило затишшя.
Деякі компанії з СНД і Туреччини шукають можливості для збуту в країнах Південно-Східної Азії, але й там ситуація не найсприятливіша. В`єтнам - найбільший покупець заготовок в регіоні минулого року - в останні місяці значно скоротив обсяги імпорту. В економіці країни почався спад, місцева валюта була девальвована по відношенню до долара, уряд скоротив державні інвестиції в економіку. Внаслідок цього в`єтнамські прокатники зменшили обсяги випуску. Крім того, у трейдерів виникли проблеми з оплатою замовлень з-за складнощів з отриманням кредитів та високої відсоткової ставки.
Між тим, що бажають поставляти заготівлі в Південно-Східну Азію більш ніж достатньо. На цьому ринку відзначилися не тільки постачальників з СНД і Туреччини, а й місцеві виробники з Кореї, Тайваню, Таїланду. Немає попиту тільки на малазійські заготовки, які пропонуються не дешевше $ 690 за т CFR, а й інші експортери, що котируються свою продукцію на рівні $ 665-675 за т CFR, теж не можуть похвалитися великою кількістю замовлень. Крім того, в Східній Азії, як і в Середземномор`ї, подешевшав металобрухт, що теж тягне заготівлі вниз.
Основні надії постачальників тепер зв`язані з Іраном. Місцеві компанії ще не вийшли на ринок після новорічних свят за місцевим календарем, але їх повернення очікується в найближчі дні. Однак, схоже, відправляти свою продукцію в Іран збираються стільки продавців, що виникнення надлишку пропозиції і спад цін виглядають практично неминучими. Судячи з усього, найкраще, чого зможуть домогтися експортери заготовок у найближчі кілька тижнів, - це спробувати утриматися на рубежі $ 600 за т FOB.

http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8737