Східноазійські компанії скорочують постачання гарячого прокату на користь слябів

Східноазійські компанії скорочують постачання гарячого прокату на користь слябів

Протягом більшої частини першого кварталу сляби були одним з найбільш вигідних видів сталевої продукції. Дефіцит напівфабрикатів на світовому ринку спостерігався ще в кінці минулого року, а в січні-лютому досяг свого піку. Несподіване скорочення поставок з Австралії, де у металургів виникли проблеми із забезпеченням коксівним вугіллям, і Бразилії, де з-за шторму був надовго виведений з ладу один з ключових портів, на тлі збільшення попиту з боку американських, європейських і далекосхідних прокатників призвело до різкого підйому цін.
У першій половині березня російські, українські та бразильські компанії пропонували сляби в Східну Азію по $ 800 за т CFR і більше, а експортні котирування на продукцію з СНД досягали $ 750 за т FOB. Практично всі виробники плоских напівфабрикатів в СНД запланували на березень збільшення випуску цієї продукції, а `Северсталь` - так навіть майже вдвічі в порівнянні з попереднім місяцем.

Однак спад на світовому ринку плоского прокату в другій половині березня не міг не позначитися і на слябах. І якщо в Європі та Америці потреба в цій продукції залишається досить високою, а ціни як і раніше тримаються на відносно стабільному рівні, але у Східній Азії стався обвал. Перш за все, далекосхідним компаніям, очевидно, не вдасться реалізувати намічене ними раніше на другий квартал підвищення цін на готовий прокат. В даний час китайські компанії пропонують гарячекатані рулони всього по $ 700-720 за т FOB, так що японські, корейські і тайваньські виробники, які встановили на квітень ціни від трохи менше $ 800 до більше $ 900 за т EXW, відчувають зрозумілі труднощі. На думку аналітиків, найближчим часом котирування на гарячий прокат в регіоні будуть опускатися на `китайський` рівень. У таких умовах прокатники просто не можуть собі дозволити купівлю дорогих слябів.

Втім, в регіоні є і більш дешева продукція. Зіткнувшись з великими збутовими проблемами через падіння попиту на плоский прокат, ряд корейських, індійських і інших регіональних компаній наприкінці березня почали пропонувати на продаж сляби за демпінговими цінами. Аналогічні пропозиції надходять і від турецьких виробників, також зіткнулися на внутрішньому ринку з надвиробництвом гарячого прокату. За даними азіатських трейдерів, сляби з `нетрадиційних` джерел котируються в регіоні по $ 720-730 за т CFR, тоді як сама дешева продукція з СНД пропонується не дешевше $ 765 за т CFR, а бразильська коштує не менш $ 780 за т CFR.

Попит на напівфабрикати в Східній Азії, при цьому, залишається дуже низьким. Прокатники тимчасово згорнули закупівлі слябів, оскільки не впевнені ні в майбутні ціни на свою готову продукцію, ні в можливості її продати. Деякі компанії виставляють замовлення на напівфабрикати на рівні $ 680-700 за т CFR, що, на їхню думку, більше відповідає нинішньому рівню цін на гарячекатані рулони. Спостерігачі, при цьому, відзначають, що угод з придбання дешевих слябів останнім часом укладено не було. Через це по ринку ходять чутки, що насправді обсяг такої продукції, реально виставленої на продаж, дуже не великий, просто вона дуже активно пропонується всім бажаючим.

Компанії з СНД останнім часом відзначали скорочення попиту на сляби - перш за все, з боку азіатських покупців. Тим не менше, більшість постачальників розпродали всю квітневу продукцію, а деякі вже приймають заявки на червень. Продажі російських слябів у США і українських - в Італію здійснюються в досить стабільному режимі. Правда, у зв`язку з деяким ослабленням європейського ринку ціни довелося знизити до близько $ 700-720 за т FOB. У найближчі кілька тижнів експортерам, очевидно, доведеться витримати сильний тиск з боку європейських покупців. Попит і ціни на плоский прокат в країнах ЄС йдуть вниз, аж до того що в цьому регіоні не виключається повторення східноазіатського варіанту.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8731