На європейський ринок сталі надходить все більше сталевої продукції з-за меж ЄС

На європейський ринок сталі надходить все більше сталевої продукції з-за меж ЄС

Європейські металургійні компанії ще не залишили надії на підвищення цін на плоский прокат у другому кварталі. Зокрема, німецька компанія Salzgitter повідомила, що планує з 1 квітня збільшити котирування на 100 євро за т в порівнянні з першим кварталом. За словами її представників, цей підйом необхідний, щоб компенсувати подорожчання сировини. При нинішніх цінах на прокат, підкреслюють в Salzgitter, компанія буде нести збитки в другому кварталі.
У цілому очікування виробників сталі, що представляють Німеччину, Францію і країни Бенілюксу, досить оптимістичні. За словами металургів, вони вже продали всю квітневу і значну частину травневої продукції, а підйом цін по червневим контрактами не викличе особливого протидії. В цьому регіоні, особливо, у Німеччині спостерігається високий попит на промислове обладнання, а землетрус в Японії, що викликало гострий криза в місцевій автомобілебудівної промисловості, буде на руку європейським виробникам автомобілів і побутової техніки.
В зв`язку з цим компанії з цього регіону пропонують гарячекатані рулони по 630-660 євро за т, а холоднокатані - по 730-750 євро за т EXW і не бачать жодних причин для зменшення котирувань у найближчому майбутньому. Однак на півдні та сході Європи економічна ситуація складається далеко не так благополучно. До цих пір на межі дефолту знаходиться Португалія, серйозні проблеми відчувають Іспанія та Італія, та й у східноєвропейських країнах, за винятком, хіба що, Польщі спостерігається значна нестача інвестицій. Крім того, в останні місяці інфляцій в ЄС перевищила 2% річних, що змусило Європейський центральний банк підвищити ставки. На думку фахівців, це може в ще більшому ступені утруднити економічне зростання в регіоні.
Південно-та східноєвропейські підприємства якраз не можуть похвалитися наявністю стабільного попиту на їх продукцію. Швидше, навпаки: дистриб`ютори та кінцеві споживачі, які створили значні запаси прокату на початку року, тепер ведуть обережну політику, вважаючи за краще використовувати наявні резерви або купувати продукцію невеликими партіями, під поточні потреби. За прогнозами італійської компанії Marcegaglia, видимий попит в більшості європейських країн залишиться низьким протягом усього другого кварталу, і тільки в другому півріччі можна буде чекати відновлення зростання.
З-за високих витрат металургійні компанії намагаються не знижувати ціни, однак їх зусилля можуть бути підірваними через розширення поставок в ЄС менш дорогої закордонної продукції. Євро в останні три тижні стабільно перевищує позначку $ 1,40, котирування на сталеву продукцію в Східній Азії і на Близькому Сході в другій половині березня різко впали, так що продажі на європейському ринку почали дуже вигідними для багатьох постачальників.
У Південній і Східній Європі місцеві виробники пропонують гарячекатані рулони по 600-620 євро за т EXW. У той же час, індійські та українські компанії готові продавати аналогічну продукцію по $ 770-790 (приблизно 545-555 євро) за т CFR (DAP), а котирування на китайський, російський і турецький прокат не перевищують 580 євро за т CFR. Високу активність проявляють також китайські та індійські постачальники оцинкованої сталі. При цьому, якщо базові ціни на матеріал DX51D складають у європейських компаній не менше 690-730 євро за т EXW, то їхні азіатські конкуренти пропонують 650-680 євро за т EXW. Вільний від цього тиску тільки ринок холоднокатаних рулонів, де, навпаки, спостерігається деякий дефіцит.
Судячи з усього, європейським металургійним компаніям (принаймні, у Південній та Східній Європі) в квітні все-таки не уникнути зниження цін. На відміну від своїх американських колег, виробникам сталі в ЄС таки доведеться враховувати у своїй політиці `імпортний` чинник.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8723