Як і в минулому році, ціни на мідь на початку року дещо знизилися

Як і в минулому році, ціни на мідь на початку року дещо знизилися

Наш металевий моніторинг триває. Сьогодні поговоримо про мідь. Парадоксально, але до кінця березня мідь варто навіть трохи дешевше, ніж вона коштувала на початку року. Дивина полягає у тому, що в останні роки ми розглядали мідь як один з найважливіших індикаторів ринку, свідчать про стан обох секторів економіки - і реального, і фінансового. З точки зору реального сектору ціна мідь чудово відображала стан китайської економіки, що є основним покупцем на мідному ринку. У посткризовий період Китай періодично називали навіть єдиним покупцем на ринку міді. Саме з діями китайських компаній пов`язувалася стійкість мідного ринку, його стійкість проти корекцій.
У той же час з точки зору фінансових інвестицій (виключаючи сегмент дорогоцінних металів), мідь також в останні роки стала становити великий інтерес, перехопивши пальму першості в якості спекулятивного інструменту у нікелю.
І ось, протягом першого кварталу поточного року, ми спостерігаємо досить чітко виражений знижувальний тренд ціни на мідь. Він приходить в явне протиріччя з основним (базовим) індикатором - з ціною на нафту. Теоретично така поведінка цін можна пояснити тим, що частина спекулятивних грошей перекочувала з ринку міді на ринок нафти, в надії взяти участь у розіграші північноафриканської нафтової лотереї. З одного боку, ми можемо визнати це вдалою ідеєю - ціни на нафту закріпилися зараз значно вище, ніж на початку року. З іншого боку, протягом березня, незважаючи на досить активно розвивається конфлікт в Лівії, ціни відносно стабільні. Це може свідчити про те, що подальший спекулятивне зростання може прийти в явне протиріччя з інтересами споживачів нафти, що відіб`ється на обсягах попиту. Такі прецеденти були, в тому числі і у не так давно.
Чи можемо ми на цій підставі чекати зворотного перетікання фінансів на ринок міді? У принципі, так. Однак, варто взяти до уваги, що набагато більш вагомими факторами будуть рішення уряду США щодо дій, які будуть зроблені після закінчення програми QE-2, а також статистичні показники японської промисловості. Два ці чинники здатні різко рушити ціни на метали, в тому числі і на мідь, в будь-яку сторону. Фактором сильного підвищення цін буде рішення про продовження програми кількісного пом`якшення, що приведе до припливу нової ліквідності на ринки. Японська статистика, швидше, буде фактором зниження цін, на тлі зниження споживання міді японськими компаніями. Особливо сильний вплив ці фактори зможуть надати в тому випадку, якщо будуть діяти однонаправлені. У випадку `протихід`, швидше за все, переможе фінансова політика США.

У принципі, така динаміка ціни протягом року для міді не унікальна. Приблизно аналогічний результат спостерігався і в минулому році. Поведінці ціни в першому кварталі 2010 року передував різкий ріст в 2009 році. Цим, зокрема, пояснювалася і січнева корекція, за якою послідувала ще більш глибока корекція в квітні-травні (sell in may?). Проте в другій половині року (на тлі, перш за все, рішень ФРС США за програмою QE-2) ціни на мідь різко зросли, досягнувши заповітного рівня в 10 000 доларів за тонну.

У той же час, по відношенню до інших кольорових металів, ціни на мідь різко відстають за темпами зростання. І це поки суперечить прогнозами про те, що поточний рік пройде під знаком досить відчутного дефіциту на мідь. У минулому році, за даними World Bureau of Metal Statistics дефіцит міді склав лише 14 тисяч тонн, що по відношенню до обсягів виробництва рафінованої міді в 19,2 млн тонн виглядає досконалою краплею в морі. Дещо раніше, аналітики чилійської компанії Antofagasta передбачали, що в поточному році дефіцит виросте більш ніж в 20 разів і складе приблизно 440 тис.т. Незважаючи на те, що подібної точки зору щодо балансу попиту і пропозиції на мідному ринку дотримуються і ще ряд компаній, поки ринок ігнорує подібні прогнози.
Також досить цікавим видається інформація про те, що великі поліметалічні компанії, такі як Rio Tinto, First Quantum Minerals., Freeport-McMoRan Copper & Gold, Vale і BHP Billiton планують наростити обсяги виробництва міді за рахунок придбання готових компаній. Якщо врахувати, що компанія Rio Tinto в 2010 році знизила виробництво міді на 16%, приплюсувати до цього той факт, що придбання компаній не збільшує сукупних виробничих потужностей, на відміну від інвестування в нові родовища, то можна припустити, що основна ідея цих компаній полягає в утриманні ринку в позиції незначного дефіциту. У той же час самі компанії прогнозують зростання споживання міді в найближче десятиліття. Зокрема, аналітики компанії Rio Tinto вважають, що на горизонті 15-20 років попит на мідь подвоїться.

Грінберг Вадим
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8728