Чому в Україні мало беруть іпотечні кредити

При вартості 2-кімнатної квартири в 150 тис. у.о. (За приклад брався оголошення про продаж квартири в Голосіївському районі), термін кредиту 20 років і ставкою 15%, середній платіж складе близько 14 тис.грн. на місяць, а при ставці в 18,5% - близько 16 тис.грн. При такому розмірі платежу отримати кредит можуть не всі, підкреслює Кшиштов Кужьбік. За його словами, про іпотечне кредитування говорити не можна до тих пір, поки ставка не впаде до однозначного значення.

Таку думку висловив член правління з роздрібного банківського бізнесу банку `Форум` Кшиштов Кужьбік в ході `круглого столу` на тему: `Кредити для народу: Особливості кредитування фізосіб в 2011 році`, що пройшов у Прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ (Київ, вул. Шамрило, 23)

Разом з тим, ситуація на ринку не так вже песимістична, відзначив банкір. `Тому що угоди на ринку є`, - підкреслив він.

Банкір відзначив, що, всупереч офіційно статистикою, середній дохід у Києві становить не 3,4 тис.грн., А 7,5-7,8 тис.грн. Різниця в оцінках пояснюється великою часткою `сірої` економіки: за даними незалежних аналітиків, більше 70% ВВП створюється в `сірому` сегменті.

При доході в 7 тис.грн. і ставках на рівні розвинених країн узяти кредит було б цілком реально. `Чому (в Україну, - ред.) Така ставка по кредиту? Тому що така вартість ресурсу`, - пояснив він.

На розвинених ринках, за його словами, ставка складає близько 6%. Банкір зробив розрахунок кредиту на вказаних вище умови, але під 6,5% і терміном на 25 років. `Замість 16 тис.грн. Отримуємо 6 тис.грн. (Середній платіж у місяць, - ред.). Таку виплату молода сім`я, в якій двоє працюючих, може собі дозволити`, - підкреслив Кшиштов Кужьбік.

`Проблема полягає саме в ставках, - упевнений він. - Проблема полягає в рівні інфляції ... Інфляція забирає грошові заощадження населення, інфляція є тим елементом, який уповільнює нормальну роботу економіки в цілому, не тільки банків`.

Банкір упевнений, що клієнти не будуть брати іпотеку ні під 25%, ні під 20% ні під 15%. `Поки Україна не знизить рівень інфляції до однозначного значення і нижче ... Коли ставки по депозитах будуть на рівні 3,5%, тоді ставки за кредитами будуть на рівні 6-7%, вони будуть доступними`, - підкреслив він.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8726